image
Sursa foto: expres.cz

Parlamentul European cere Comisiei să sisteze finanțarea imperiului de afaceri al premierului miliardar din Cehia

Noi probleme pentru primul-ministru din Cehia, după ce Parlamentul European a votat o rezoluție prin care îi cere Comisiei Europene să ia măsuri împotriva conflictului de interese în care s-ar afla Andrej Babis și să sisteze finanțarea imperiului de afaceri al acestuia.

Miliardarul Andrej Babis este al doilea cel mai bogat om din Cehia și, de când a intrat în politică în anul 2011, s-a confruntat cu o multitudine de acuzații din partea adversarilor. Lupta a ajuns și în capitala Uniunii Europene, după ce în august au intrat în vigoare noi reglementări europene cu privire la conflictul de interese.

Astfel, prin rezoluția adoptată, eurodeputații îi cer Comisiei Europene să publice toate documentele referitoare la un posibil conflict de interese în ceea ce-l privește pe premierul Cehiei, precum și să explice ce măsuri intenționează să aplice pentru remedierea situației.

Premierul ceh se află într-o situație de conflict de interese între rolul său de șef al Guvernului și activitățile sale economice, potrivit unui aviz al serviciului juridic al Comisiei Europene, care a fost dezvăluit publicității de publicațiile Le Monde și The Guardian la începutul lunii.

De asemenea, eurodeputații solicită suspendarea tuturor finanțărilor din fonduri europene către Agrofert, concernul înființat de Babis în anii 1990, până când conflictul de interese va fi investigat în totalitate și clarificat.

Avocații UE susțin că dublul statut al lui Andrej Babis încalcă legea europeană și ar putea duce la o cerere adresată Guvernului din Cehia de a restitui subvențiile UE, scrie Agerpres.

Fondurile primite de Agrofert s-au ridicat la 42 de milioane de euro în anul 2013, respectiv la 82 de milioane de euro în 2017.

Andrej Babis neagă presupusul conflict de interese și, în anul 2017, a plasat concernul Agrofert într-un fond fiduciar pentru a respecta legislația cehă în materie. De partea cealaltă, criticii săi, printre care și Transparency International, susțin că măsura nu este de ajuns, câtă vreme premierul Cehiei continuă să fie principalul beneficiar al fondului.

„Din punctul meu de vedere, aceasta este o afacere politică. Sunt convins că se va demonstra că nu am niciun conflict de interese. Am procedat în conformitate cu legislația cehă. Acum ne aflăm în contact cu Comisia Europeană”, a afirmat premierul Cehiei, într-o intervenție la televiziunea de stat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: