image
Sursa foto: Bloomberg

Kuleba: „Cererile Moldovei și Georgiei de aderare la UE - încercare de a atașa vagoane la un tren ucrainean de mare viteză”

După ce la sfârșitul săptămânii trecute ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, spunea că dosarul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană să fie analizat individual, astăzi oficialul de la Kiev a reiterat în termeni mai duri poziția.

Kuleba a subliniat că ucrainenii apără pacea și securitatea Europei cu prețul propriei vieți, iar acum Ucraina a devenit, de fapt, un avanpost al Uniunii Europene, care „oprește răul rusesc să pătrundă adânc în continentul european”.

„Cu tot respectul față de partenerii noștri georgieni și moldoveni, depunerea de către Moldova și Georgia a cererilor de aderare la UE arată acum ca o încercare de a atașa cele două vagoane ale lor la un tren ucrainean de mare viteză care se deplasează la Bruxelles. Cererea Ucrainei de aderare accelerată la UE ar trebui luată în considerare separat de cererile din Georgia și Moldova”, este convins ministrul de Externe al Ucrainei.

El a subliniat că Ucraina sprijină integrarea europeană a Georgiei și Moldovei, dar nu dorește ca popoarele georgiene și moldovenești să treacă prin ororile prin care trec acum ucrainenii.

„Apreciem solidaritatea georgienilor și moldovenilor cu Ucraina, suntem recunoscători pentru asistența umanitară a Georgiei și Moldovei acordată ucrainenilor care suferă de agresiunea armată rusă. Cu toate acestea, din păcate, până acum nici Georgia, nici Moldova nu au susținut noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei pentru crimele sale de război împotriva Ucrainei. O astfel de poziție nu corespunde relațiilor de parteneriat dintre Ucraina, Georgia și Moldova în cadrul „trio-ului asociat” și ilustrează în mod clar nedorința Tbilisi și Chișinăului de a deveni un contributor real la securitatea în Europa”, se arată în declarația citată de eurointegration.com.ua.

Noutăţile partenerilor

comentarii: