image
Sursa foto: National WW2 Museum

„Armata fantomă” sau cum i-au păcălit americanii pe naziști în cel de-Al Doilea Război Mondial

Au trecut 75 de ani la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. În timpul acestui conflict istoric global, sute de bătălii sângeroase au fost purtate pe uscat, mare și în aer.

Însă, un batalion al armatei americane nu a luptat cu gloanțe, ci cu obiecte de recuzită, folosind tancuri gonflabile, insigne false, sunete artificiale și transmisiuni radio false pentru a-i păcăli pe soldații nemți pe câmpul de luptă.

„23rd Headquarters Special Troops” era denumirea oficială, însă unitatea era cunoscută drept „Armata fantomă” și era compusă din artiști, ofițeri militari și experți audio, toți dedicați artei de a păcăli. Aceasta a fost „prima unitate mobile, multimedia, strategică de decepție din istoria armatei americane”, potrivit National WWII Museum din New Orleans. Muzeul deține mai multe artefacte ale „Armatei fantomă”.

Eforturile americanilor au salvat viețile a mii de soldați aliați

Folosind o combinație între știință și artă, „Armata fantomă” a organizat zeci de misiuni între mai 1944 și 1945, toate având ca scop păcălirea trupelor naziste privind locul în care forțele aliate se aflau în Europa. În timpul acestor misiuni, eforturile americanilor au salvat viețile a mii de soldați aliați. Existența „Armatei fantomă” a fost ținută secretă timp de mai bine de 40 de ani, după sfârșitul conflictului. „Armata fantomă” a rămas secret de stat până în anii 1990.

Membrii unității au conceput o strategie în patru părți pentru a aduce la viață elementele militare „fantomă”.

„Operațiunea Viersen”

Primul element era batalionul pentru camuflaj, al doilea campania care dezvolta transmisiuni radio false, al treilea era decepția prin sunete, iar al patrulea element era folosirea de insigne false, potrivit Live Science.

Operațiunea cea mai de succes a fost „Operațiunea Viersen”, care a avut loc între 18 și 24 martie 1945. Pentru această misiune, „Armata fantomă” a folosit 600 de vehicule gonflabile, uniforme false pentru a se da drept soldați de la alte unități și înregistrări audio pentru a-i face pe nemți să creadă că Divizia 30 Infanterie și Divizia 79 Infanterie se pregăteau să traverseze Rinul. A funcționat. Nemții și-au mutat mare parte din echipamentele pentru apărare pe cealaltă parte a râului, bombardând o armată care nu exista.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: