image
Sursa foto: focus-energetic.ro

Arhiva „Pământ” a ajuns într-un pod: Fostele gospodării colective, împărțite între cei aflați în vârful puterii // VIDEO

Programul ”Pământ”, de împroprietărire a țăranilor după căderea Uniunii Sovietice, a ajuns într-un pod. Fostele gospodării colective, fermele, iazurile, livezile, mașinile, clădirile au fost împărțite între cei aflați în vârful puterii. Țăranii au primit ce a rămas: mai nimic. Ei au rămas fără cel mai scump lucru, pământul. În scurt timp, cu fondurile donate de Guvernul Statelor Unite a fost elaborat Programul Național ”Pământ”. Americanii au dat Republicii Moldova 700 de milioane de dolari pentru modernizarea agriculturii. Cum au fost folosiți banii și cu ce s-au ales țăranii, a încercat să afle echipa Jurnal TV.

Conținutul textual al Programului ”Pământ” a fost arhivat. De 13 ani stă fără trebuință în podul unei clădiri din sectorul Botanica. Iar titlurile de proprietate au fost eliberate doar anumitor oameni.

Programul „Pământ” a fost susținut financiar de Statele Unite ale Americii, în perioada 1992-2007. Timp de 15 ani, americanii ne-au dat peste 700 de milioane de dolari. Dacă e să răscolim un pic istoria, amintim că în anii 2000, Guvernul Braghiș anunța că peste 1000 de întreprinderi participă la program, iar 70 la sută dintre țărani aveau titluri de proprietate.

În realitate, modul în care funcționarii au repartizat programul au făcut că în Republica Moldova lucrurile să ia o altă întorsătură. În anul 2000, Departamentul privatizării și a administrării proprietății de stat a ordonat ca pentru finalizarea procesului de privatizare şi restructurare a întreprinderilor agricole încadrate în Programul naţional "Pământ" să fie predate materialelor privitor la acest proces agenţiilor teritoriale ale Departamentului privatizării şi administrării proprietăţii de stat pe lângă Ministerul Economiei şi Reformelor.

Hotărârea de Guvern din 1 ianuarie 2004 nu a fost respectată de către primăriile locale, ceea ce a dus la posibilitatea de a fura bunurile imobile de la țărani. Astfel, Programul ”Pământ” a eșuat. Întreprinderile privatizate au rămas fără activele moștenite de la agricultura sovietică - tractoare, combine și alte mașini. Cel mai grav a fost că oamenii de rând au fost înșelați, în timp ce nomenclaturiștii s-au îmbogățit. Mulți sunt și astăzi în funcții publice.

Svetlana Melnicenco este originară din satul Ivancea, raionul Orhei. Anume ea a aflat că arhiva Programului ”Pământ” se află în podul unei clădiri din Chișinău, pe strada Dinu Lipatti, 12.

La parterul acestei clădirii este o firmă condusă de Tudor Pânzaru, fost procuror și om de încredere al fostului ministru al Justiției, Ion Păduraru.

Pentru a ne convinge că anume așa stau lucrurile, am însoțit-o pe Svetlana Melnicenco atunci, când dorea să-și perfecteze actul de dare/primire a dosarului. Din discuția telefonică, pe care a avut-o Svetlana Melnicenco cu Tudor Pânzaru aflăm că ultimul eliberează acte, în întregime sau copii, din arhiva Programului ”Pământ” doar la ordinul lui Ion Păduraru.

Tudor Pânzaru a recunoscut că administrează această clădire însă nu eliberează niciun act fără acordul fostului ministru al Justiției, Ion Păduraru.

Conform Cadastrului, clădirea unde se află arhiva Programului ”Pământ” nu este înregistrată și nu sunt actele perfectate cu privire la dreptul de proprietate. Arhivele au ajuns în pod, într-o curte unde sunt depozitate mașini stricate. Pentru a clarifica situația, am încercat să discutăm cu fostul ministru Ion Păduraru.

Prin Programul ”Pământ” au fost privatizate toate întreprinderile agricole din Republica Moldova, sovhozuri și kolhozuri. Au fost create comisii de lichidare pentru gospodăriile agricole. La momentul finalizării programului au fost emise trei seturi de acte. Unul trebuia să ajungă în Administrația Publică Locală, iar altul - pentru arhivele teritoriale din raioanele Republicii Moldova. Primii care s-au revoltat, au fost oamenii din Ivancea. Ludmila Voloșina afirmă că mai bine de patru ani încearcă să obțină titlurile de proprietate, însă fără succes.

Ludmila Voloșina spune că lipsa actelor i-a creat mari probleme cu privire la dreptul de proprietate.

În timp ce localnicii afirmă că administrația locală nu le eliberează titlurile de proprietate, funcționarii strâng din umeri și spun că toate actele s-ar afla la arhiva raională. Funcționarii din primăria Ivancea au refuzat să vorbească în fața camerei de luat de vederi, dar discuția a fost, totuși, înregistrată.

Secretara primăriei recunoaște că oamenii vin să își caute dreptate și își cer titlurile de proprietate. În anul 1999, funcționara și-a creat un dosar cu privire la acordarea Întreprinderii Agricole la Programul Național ”Pământ”. În timp ce secretara răsfoia dosarul, ne-a atras atenția că actul nu conține contracte sau titluri de proprietate.

Personale fizice au devenit proprietari ai cotelor părți în urma desființării acestor gospodării. Mulți agricultori nu au reușit niciodată să intre în posesia documentelor de proprietate din cauza funcționarilor care au avut grijă să perfecteze actele gospodarilor.

Potrivit oamenilor din localitate, secretara primăriei, fost economist în sovhoz, și alte persoane din Ivancea ar fi fost funcționarii care au avut grijă să perfecteze drepturile țăranilor.

Potrivit interlocutorului, clădirea din imagine e fosta cantină a satului Ivancea. Cantina a fost privatizată de către o persoană din sat și vândută în repetate rânduri.

Clădirea se află acum în reparație, iar noul proprietar intenționează să deschidă aici un hotel. Clădirea se află aproape de principalul drum ce leagă Chișinăul de Orheiul Vechi.

Oamenii din Ivancea afirmă că mai multe clădiri din localitate sunt neînregistrate. De exemplu, nimeni nu cunoaște cine este stăpânul clădirii primăriei. Oamenii spun ca ultimul etaj ar aparține cotașilor din sat, însă nimeni nu are dovezi. Un grup de locuitori încearcă să afle adevărul.

Al treilea set de documente trebuia să fie la Arhiva de Stat. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat.

În prezent, cei care vor să obțină titluri de proprietate ar trebui să meargă pe strada Dinu Lipatti din sectorul Botanica, dar nu înainte să își ia și o scară, sau să-l caute pe Ion Păduraru, fost consilier al foștilor președinți Petru Lucinschi și Nicolae Timofti. De ce a ajuns arhiva Programului Pământ într-un pod?

Bunurile fostelor gospodării colective au fost transmise fără a fi incluse în registrele cadastrale. Specialiștii spun că a fost o parte a eșecului acestui program, care mai are repercusiuni și azi. Și acum există locuri unde oamenii încearcă să-și confirme dreptul de proprietate asupra unor bunuri împărțite în urmă cu 20 de ani. Există imobile, care pe hârtie sunt proprietare, dar nu sunt înregistrate.

Arhiva Programului Național Pământ este ascunsă în podul unei case din Chișinău pe strada Dinu Lipatti,12. Conform registrului de cadastru, clădirea nu este înregistrată și nu sunt perfectate actele privind dreptul de proprietate. După cum se observă în imagini surprinse cu drona, lângă această clădire este un parc auto, cu mașini vechi, pentru reutilare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: