image
Sursa foto: jurnal.md

O parte din bunurile fostului șef PD, scoase de sub sechestru; „Plahotniuc și suita sa ușor se întorc acasă”

Procurorii au scos sechestrul de pe o parte din mijloacele financiare ale fostului șef al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Acest lucru s-a întâmplat la mijlocul lunii februarie, dar s-a aflat abia acum. Informația a fost dezvăluită de deputatul ACUM Lilian Carp, care crede că scoaterea sechestrului nu este deloc întâmplătoare și că totul se întâmplă în context politic.

Lilian Carp a declarat, în cadrul unui briefing, că pe 17 februarie 2020, prin ordonanța emisă de procurorul Alexandru Cernei, din cadrul Procuraturii Anticorupție, a fost scos sechestrul de pe mai multe bunuri ale lui Vladimir Plahotniuc.

Pe 15 octombrie 2019 a fost pornită o cauză penală pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. S-au analizat argumentele invocate de procurori și s-a constatat că cetățeanul Plahotniuc Vladimir Gheorghevici a fost implicat în spălare de bani prin câteva întreprinderi. Potrivit materialelor procurorilor, este vorba despre suma de peste nouă milioane de euro în calitate de împrumut și repartizare a beneficiilor de la companiile nerezidente a două întreprinderi, companii care au fost declarate și în declarațiile de avere a lui Plahotnciuc. Urmare a investigării traseelor a mijloacelor bănești destinate acestor companii nerezidente și transferate către cetățeanul Vladimir Plahotniuc s-a contatat că aceste au ca origine mijloace bănești provenite de la compania rezidentă „Bass Sistem SRL”, beneficiară a contractelor de achiziții a utilajelor și serviciilor în domeniu tehnologiilor informaționale încheiate cu Moldtelecom”, a explicat Lilian Carp, în cadrul unui briefing.

„Vedem că pe 17 februarie 2020, de către procurorul Alexandru Cernei, din Procuratura Anticorupție, prin ordonanță a fost scoasă de sub sechestru cota parte 100% din capitalul Bass Sistem SRL în valoare de aproximativ 3 milioane de lei”, a precizat deputatul.

Scoaterea de sub sechestru a acestor mijoacelor financiare menționate va periclita procesul de recuperare a banilor, mai spune Lilian Carp.

„Vedem că afacerile privind achizițiile utilajelor de la întreprinderile de stat precum Calea Ferată, care este găinușa de aur pentru cei de la putere, vedem că au fost ridicate sechestrele unor întreprinderi implicate, cum a constatat Procuratura, în spălare de bani. Dar nu este întâmplătoare această ridicare de sechestru, toate lucrurile se întâmplă într-un context politic foarte interesant. După ce Dodon și-a înscăunat propriul procuror noi vedem că în loc să fie trași la răspundere toți cei implicați în încercarea de lovitură de stat, vorbim de Plahotniuc și suita sa, ei ușor se întorc acasă. Vă aduceți aminte de declarațiile lui Voicu despre Constantin Țuțu, că sunt multe întrebări față de acest personaj, precum că anumite persoane au fost duse în portbagaj, ce s-a întâmplat în pădurea de la Orhei și altele. Noi vedem că după 14 zile de carantină, Costel umblă liber. Vedem că și alte personaje din anturajul lui Plahotniuc se întorc acasă, iar unii din ei sunt în anumite funcții, precum fostul șef de la SIS. Dacă se adeverește acest lucru, atunci este clar că este o logică în declarațiile lui Andrian Candu la o emisiune, când a spus că Vladimir Plahotniuc are ce vorbi Dodon, se vor intersecta într-un viitor foarte apropiat”, a declarat Carp.

În context, deputatul s-a adresat Procurorului General să se autosesizeze și „să se apuce de lucru, să nu se lase atras în jocurile murdare pe care le impune Dodon și ceilați care au furat RM”.

Eu înțeleg că aceștia fură banii și de pe pieptul mortului pentru bunăstarea lor”, a mai adăugat Lilian Carp.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: