image
Sursa foto: Jurnal.md

Motivul pentru care Guvernul nu se întrunește în ședințe; Ce spune Ciocoi despre cei trei miniștri care au demisionat

Guvernul interimar a decis să amâne convocarea în ședințe până la pronunțarea de către Curtea Constituțională a sesizării depuse de președintele Maia Sandu privind atribuțiile executivului demisionar, afirmă premierul interimar Aureliu Ciocoi.

„Cvorum există, dar în cadrul discuției interne la Guvern, s-a decis să amânăm ședințele în așteptarea deciziei Curții Constituționale, ca să știm exact care este mandatul unui Guvernul interimar, ce putem adopta și ce nu putem adopta. Cadrul legal este unul foarte restrictiv”, a explicat premierul interimar.

Aureliu Ciocoi a fost întrebat despre situația celor trei miniștri care au plecat din funcție, în condițiile în care decretele de demisie ale acestora nu au fost semnate.

„E decizia lor personală. Nimeni nu poate obliga un funcționar sau un demnitar înalt de stat să-și exercite în mod forțat funcția. Este vorba de o violare a libertăților constituționale, dacă insistăm pe revenirea în mod forțat a dânșilor în funcții. Ei sunt angajați deja în alte funcții. Ministerele care au rămas fără miniștri sunt conduse de secretarii de stat. Este o lacună juridică în cadrul nostru legal. Bănuiesc că președintele s-a și adresat Curții Constituționale ca să aducă clarificări în ceea ce privește funcționalitatea unui Guvern interimar”, a mai spus Ciocoi.

Amintim că, după ce Ion Chicu a prezentat demisia Guvernului, au anunțat că vor pleca din funcție vicepremierul și ministrul finanțelor Sergiu Pușcuța, ministrul economiei și infrastructurii, Anatol Usatâi și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Citeşte mai mult despre

comentarii: