image
Sursa foto: cronicaromana.net

Comunicatul în care MAEIE a cerut retragerea trupelor rusești din RM, șters la scurt timp; „V-a arătat Dodon din deget?”

Informația privind recrutarea copiilor din Transnistria rămâne afișată pe site-ul Ministerului Apărării al Federației Ruse. În același timp, reacția MAEIE în care cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul RM a fost ștearsă. În timp ce serviciul de presă al instituției invocă o problemă tehnică, mai multe voci susțin că mesajul a provocat un scandal la președinție și, ca rezultat, în urma unor indicații venite de acolo,a fost eliminat.

Nici după trei zile de la dispariția comunicatului în care Ministerul Afacerilor de Externe și Integrării de la Chișinău condamnă implicarea copiilor în activitățile Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria și cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul RM, mesajul nu a reapărut pe site-ul instituției. Deputatul Adrian Candu a declarat în legătură cu acest caz, că el a fost șters la indicația președintelui Igor Dodon care s-ar fi arătat deranjat de acest mesaj. Președinția nu a comentat deocamdată aceste acuzații. Reprezentanții serviciului de presă al MAEIE, susțin însă în continuare că mesajul a dispărut din motive tehnice.

Amintim că trupele ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană au recrutat 10 copii pe care i-a înregimentat în rândurile mișcării militare „Юнармия” din Rusia. Informația a fost publicată pe data de 13 iunie pe site-ul Ministerului Apărării al Federației Ruse. Pe 15 iunie Ministerul de Externe de la Chișinău a emis un comunicat în care condamnă aceste acțiuni.

„Actul în cauză face parte dintr-un șir de alte acțiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, staționarea și activitatea căruia pe teritoriul Republicii Moldova, fără acceptul și împotriva voinței sale expres exprimate, constituie o încălcare a independenței, suveranității, integrității teritoriale și a neutralității permanente a Republicii Moldova și este incompatibilă cu normele de drept internațional. Acțiunile GOTR sunt cu atât mai reprobabile, cu cât acestea reprezintă tentative repetate de a implica copii minori dintr-o zonă de conflict în activități cu tentă militară”, se spunea în comunicat.

În context, MAEIE a reconfirmat demersul autorităților moldovenești cu privire la necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate și documentele internaționale relevante.

„Ministerul reiterează de asemenea poziția Republicii Moldova privind necesitatea transformării actualei operațiuni de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional, având în vedere că aceasta va contribui efectiv la întărirea încrederii și la crearea unei atmosfere propice pentru identificarea unei soluții pașnice a conflictului transnistrean în baza parametrilor stabiliți în documentele OSCE adoptate inclusiv cu sprijinul Federației Ruse”, se mai spunea în comunicat.

La scurt timp, acest mesaj a dispărut atât de pe site-ul MAEIE, cât și de pe pagina de facebook a instituției.

Deputatul Adrian Candu, a opinat în legătură cu acest caz, că mesajul ar fi nemulțumit Președinția, și că a fost șters la indicația lui Igor Dodon.

„Am citit o declarație foarte faină pe pagina Ministerului de Externe, care condamnă acțiunile așa numitelor autorități de la Tiraspol. Această declarație a fost ștearsă fără nicio explicație. S-a supărat cumva președintele Dodon, v-a arătat din deget? PD, care este o anexă a PSRM, plătită de acest partid, ascultându-l, a șters frumușel mesajul”, a opinat liderul grupului „Pro Moldova”, amintind că ministrul de Externe, Oleg Țulea, a fost înaintat de PD la această funcție.

Solicitată de Jurnal.md, ofițerul de presă al MAEIE, Anastasia Nani, a declarat că informația a dispărut de pe site „din cauza unor probleme tehnice”.

La întrebare dacă e adevărat, ceea ce se vorbește în spațiul public, că mesajul a provocat un scandal la președinție și că a fost șters în urma unor indicații venite de acolo, Anastasia Nani a declarat că nu cunoaște nimic despre acest lucru.

„A fost o problemă de ordin tehnic, în urma căreia au dispărut mai multe comunicate. Noi am sesizat compania de mentenanță care asigură funcționalitatea site-ului și sperăm conținutul lui să fie restabilit cât mai curând”, ne-a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: