image
Sursa foto: pxhere.com

Recolta de struguri în Republica Moldova va fi în 2020 cea mai modestă din ultimul deceniu

Recolta de struguri din anul 2020 va avea de suferit din cauza condițiilor meteo din ultimii 2-3 ani. Fenomenele înregistrate în Republica Moldova nu sunt singulare, iar la nivel internațional, episoadele de vreme extremă condiționează adaptabilitatea sectorului vitivinicol și a viței-de-vie și totodată, scoate în prim-plan, vulnerabilitatea acestei industrii și necesitatea implementării de noi măsuri pe termen mediu și lung.

Astfel, recolta de struguri din anul 2020 va fi cea mai modestă din ultimul deceniu, fiind estimată la 150 – 200 mii tone, în scădere cu aproximativ 25-40%. În același timp, datele furnizate de vinificatori arată că stocurile disponibile ale vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent – circa 18 mil. dal sau cu 35% mai mari și pot acoperi cererea pe piețele locale și internaționale.

Acestea sunt o parte dintre concluziile prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole (ediția a IV-a), cu subiectul „Recolta de struguri 2020: particularități și valorificare”, la care au participat mai mulți oficiali.

Gheorghe Arpetin, Director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Echipa ONVV depune eforturi pentru a colecta cele mai relevante date, pentru a le prezenta astfel încât să vă ajute să luați cele mai bune decizii în astfel de perioade dificile. Sectorul vitivinicol este într-o criză generată de factori externi și interni, iar seceta îndelungată și alte calamități naturale au venit s-o accentueze această criză. Însă, impactul negativ al acestei crize, poate fi depășit cu eforturi comune. Conferința Națională a Filierei Vitivinicole este un moment de sensibilizare despre problemele cu care se confruntă sectorul, care creează locuri de muncă și care contribuie la bilanțul exporturilor din țara noastră. Seceta prelungită, episoade de înghețuri de primăvară, temperaturile joase din luna mai, grindina, la care s-a mai adăugat și pandemia de COVID-19, toate, au pus în dificultate sectorul vitivinicol. Cu toate acestea, orice criză oferă și oportunități, care trebuie exploatate și care ne-au oferit punți spre noi piețe de desfacere pentru a promova Vinul Moldovei.”

Ion Perju, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Organizarea conferinței are o importanță mare, în special, în preajma etapei de procesare a strugurilor. Suntem într-un an neordinar, pentru că sectorul vitivinicol a fost afectat de ambele crize. Pandemia – în primele luni, pe piața internă și externă prin diminuarea solicitărilor, pe de altă parte - seceta din acest an care a afectat nu doar culturile de câmp, dar și plantațiile multianuale, inclusiv viile. Atât volumul, cât și calitatea au fost afectate. Pierderile din sector se estimează la aproximativ 25-30%, iar datele nu sunt îmbucurătoare. Sper ca și calitatea să nu fie afectată la același nivel. La această etapă, obiectivul principal este recoltarea și achiziționarea integrală a recoltei de struguri în termeni optimi. În situația actuală de criză, este important ca toți actorii lanțului valoric să conștientizeze că suntem cu toții de aceeași parte a barierei și doar împreună putem veni cu soluții pentru a ieși din această situație.”

John P. Riordan, Director interimar al Misiunii USAID în Moldova: „Am venit recent în Republica Moldova, iar în această perioadă scurtă de timp am degustat câteva vinuri produse aici, a cărora calitate m-a impresionat. Misiunea USAID în Moldova este mândră să fie partener al sectorului vitivinicol de mai bine de 15 ani, perioada în care a susținut dezvoltarea acestei industrii, oferind suport și consultanța necesară. Misiunea este mulțumită de activitatea Oficiului Național al Viei și Vinului și parteneriatul cu acesta. Pandemia globală a afectat enorm sectorul vitivinicol din întreaga lumea și a generat o serie de îngrijorări, inclusiv, pentru vinificatorii locali. Conferința este o platformă potrivită pentru a consolida eforturile industriei vitivinicole și pentru a le oferi soluțiile necesare pentru dezvoltarea ulterioară.”

Seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina sunt factorii care vor cauza pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri.

Totodată, pe fundalul, prognozelor pesimiste ale recoltei, stocurile vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent – circa 18 mil. dal sau cu 35% mai mari comparativ cu media stocurilor multianuale.

În industria vitivinicolă, în pofida pandemiei, nivelul exporturilor este satisfăcător, deși piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de circa 15-30%.

În primele 7 luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de aproximativ 5,5 mil. litri (6,5%) și în valoare – aproximativ 87 mil. lei (6,8%);

Piața vinului îmbuteliat atestă o creștere de 5% în volum și o modestă creștere de 0,2% în valoare, iar piața vinului în vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și 16% în valoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: