image
Sursa foto: Promo Lex

Moldovenii sechestrați rămân ostaticii Tiraspolului: „Dacă trec podul, sunt arestați, este un bluf că Dodon i-a eliberat”

Decizia de a permite cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului să participe la scrutinul prezidențial a fost luată sub presiunea Moscovei. La fel și decizia de eliberare simbolică a doi dintre cei patru cetățeni moldoveni răpiți de Tiraspol. Opinia aparține deputatului Oazu Nantoi, expert în problematica transnistreană și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Oazu Nantoi respinge ideea că răpirea celor patru cetățeni moldoveni ar fi un scenariu menit să-i aducă dividende electorale lui Igor Dodon. „Este evident că Igor Dodon este tratat cu dispreț la Tiraspol, dar el poate utiliza pârghiile Moscovei. Sunt convins că sub presiunea Moscovei a apărut această promisiune de a li se permite accesul cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului la prezidențiale. La fel, sub această presiune a avut loc această „eliberare” simbolică a doi cetățeni care încă nu au ajuns acasă. Dacă dorim să-i scăpăm de captivitate pe acești cetățeni avem nevoie de un alt președinte” , a spus Nantoi.

Ideea a fost susținută și de deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan. Acesta a menționat că potrivit informațiilor pe care le deține, la eliberarea polițistului Andrei Amarfi și a angajatului APS, Alexandru Puriș, au fost implicați câțiva reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate (KGB n.a.) de la Moscova din cadrul Ambasadei Fedrației Ruse de la Chișinău.

„Nu are nicio treabă Dodon cu eliberarea acestor cetățeni. Știu că au fost implicați ofițeri FSB de la AmbasadaRusiei. Cert e că ofițerul de poliție care a fost răpit și ulterior s-a spus că ar fi fost eliberat și angajatul ASP nu pot veni azi acasă. În cazul în care ei ar trece podul de la Camenca, ar fi arestați. Asta se numește eliberare? Polițistul nu poate veni la serviciu decât dacă ar urca pe o barcă și ar trece noaptea Nistrul. E vorba de o acțiune a structurilor transnistrene, care în acest mod manifestă încă o dată lipsă de respect pentru RM” , a mai spus Chiril Moțpan

Oazu Nantoi a amintit de ziua de 5 mai 2001 când la insistența Federației Ruse a fost eliberat Ilie Ilașcu. În același timp ceilalți trei membri ai grupului Ilașcu au stat în detenție întreg termenul pronunțat de regimul criminal de la Tiraspol, de 12-15 ani de închisoare.

„Impotența și trădarea lui Igor Dodon își are rădăcinile în trecut. Așa numitul business transnistrean demult a devenit o afacere murdară dintre afaceriștii de la Chișinău, Tiraspol și alte țări. Încă Mihail Saakașvili spunea cu câțiva ani în urmă că de la vama din Odesa lunar pleacă cinci milioane de dolari spre Kiev. Este o rețea de crimă organizată care se bazează pe contrabandă. Este un bluf că chipurile Dodon a telefonat și chipurile aceea i-au eliberat pe moldoveni. Ei nu pot ajunge pe malul drept. Este o situație absolut rușinoasă ca cel care se declară președinte să-l sune pe cel separatist ca să ușureze soarta cetățenilor moldoveni. Cei din stânga Nistrului demult nu mai au nici un un motiv să ne respecte ori să se teamă, iar Igor Dodon, din păcate, a demonstrat încă o dată că este simbolul acestei batjocuri”, a mai spus Oazu Nantoi.

Amintim că patru persoane au fost răpite pe parcursul zilelor de 7 și 8 octombrie de reprezentanții organelor de forță subordonate regimului neconstituțional de la Tiraspol. Adrian Glijin a fost răpit de cinci persoane necunoscute cu cagule pe cap, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca. Glijin are 41 de ani, este căsătorit și are trei copii. În aceeași zi a fost răpit polițistul originar din satul Sănătăuca, Ștefan Vodă, Andrei Amarfi și un angajat al Agenției Servicii Publice, Alexandru Puriș Cea de-a patra persoană sechestrată ar fi un fost milițian transnistrean. Până la această oră doar doi dintre aceștia ar fi eliberați, Amarfi și Puriș, dar ei nu au dreptul să părăsească regiunea transnistreană. Adrian Glijin este acuzat de „trădare de patrie” în baza codului penal al regiunii separatiste și riscă până la 20 de ani de pușcărie, potrivit Asociației „Promo-Lex”. Glijin a primit deja 60 de zile de arest ilegal.

Noutăţile partenerilor

comentarii: