image
Sursa foto: jurnal.md

Deplasările celor trei prim-miniștri pe care i-a avut RM anul trecut au costat statul 1,4 milioane de lei

Anul 2019 a adus cu el nu doar crearea a trei Guverne, dar și cheltuieli mari pentru deplasările de serviciu ale prim-miniștrilor. Astfel, pe parcursul a 12 luni, cei trei prim-miniștri - Pavel Filip, Maia Sandu și Ion Chicu - au avut 18 plecări peste hotarele țării. Pentru confortul lor, statul a cheltuit un milion 44 de mii și 700 de lei.

Cât timp s-a aflat în fruntea Guvernului anul trecut, Pavel Filip a efectuat două deplasări peste hotarele țării. Prima a avut loc în perioada 11-15 mai, la Bruxelles. Însoțit de secretari generali de stat, consilieri și consultanți, Filip a participat la Conferința de nivel înalt dedicată celei de-a 10-a aniversări a Parteneriatului Estic. Atunci, pentru călătoria delegației moldovenești s-au cheltuit din bugetul statului 232.000 de lei.

Cea de-a două și ultima deplasare a lui Pavel Filip în calitate de prim-ministru a fost la Iași, România. Pe întâi iunie, premierul s-a prezentat la ceremoniile oficiale prilejuite de vizita Suveranul Pontif, Papa Francisc. Pentru plecarea delegației peste Prut s-au alocat 3.300 de lei.

Cele mai multe deplasări în 2019 le-a avut fostul premier Maia Sandu. Nouă la număr, pentru care statul a alocat puțin peste jumătate de milion de lei. Primele vizite în calitate de prim-ministru, Maia Sandu le-a avut la începutul lunii iulie, în România și Belgia. Atunci, pentru plecarea delegației peste hotare s-au cheltuit aproximativ 86.000 de lei.

A urmat vizita în Ucraina, care a costat puțin peste 21.000 de lei. Fostul premier a fost într-o deplasare și în Germania. Sandu a fost însoțită de secretari de stat, consilieri și consultanți. Pentru această călătorie de serviciu din buget s-au cheltuit peste 87 de mii de lei. O altă vizită în Belgia a prim-ministrului de atunci a costat aproximativ 75 de mii de lei. După aceasta a urmat deplasarea în Lituania, care a durat două zile și pentru care s-au cheltuit 17.000 de lei.

Iar în perioada 17-20 septembrie, Maia Sandu a fost în SUA. Atunci statul a cheltuit aproximativ 177.000 de lei. Fostul premier a fost și la Timișoara, România. Pentru călătoria de serviciu s-au alocat aproximativ zece mii de lei. Ultima destinație a Maiei Sandu în calitate de premier a fost în Belgia. Deplasarea a costat putin peste 92.000 de lei.

Cel de-al treilea și actualul prim-mininstru, Ion Chicu, a avut pe parcursul anului 2019 șapte deplasări peste hotare.

Prima a fost la Moscova, Federația Rusă. Pentru călătorie au fost alocate 16.300 de lei. Au urmat vizitele în Marea Britanie și Irlanda de Nord, pentru care din bugetul de stat s-au cheltuit peste 44.000 de lei. Chicu a fost și la Kiev, Ucraina. Costul deplasării a depășit 30.000 lei. Premierul s-a aflat timp de două zile și în Franța. Cheltuielile pentru vizită ajung la peste 70.000 de lei. Pentru deplasarea de serviciu în Italia au fost alocate aproximativ 73.000 de lei.

Ultima vizită a premierului pentru anul 2019 a fost în Turcia, a durat trei zile și a costat peste nouă mii de lei. Suma totală a deplasărilor premierului Ion Chicu se ridică la aproximativ 245.000 de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: