image
Sursa foto: AP

Ministrul francez de Externe, la Chișinău: „Pentru Franța e o noutate excelentă să vadă RM gata să-și scrie propriul destin”

„Pentru Franța și toate celelalte state din UE este o noutate excelentă să vadă Republica Moldova gata să-și scrie propriul destin, să o vadă angajată pe calea reformelor democratice”.

Este declarația ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian, aflat astăzi la Chișinău.

„Sunt foarte fericit să mă aflu astăzi la Chișinău. Chiar dacă țările UE se angajează tot mai mult pe scena internațională legând noi parteneriate din Africa până în Pacific, asta nu înseamnă că intenționăm să întoarcem țărilor apropiate precum Moldova. Această proximitate nu e doar geografică. De stabilitatea dvs, de capacitatea a lua decizii suverane, de progresele democrației depinde în mare parte și echilibrul în Europa”, a declarat ministrul francez.

Jean Yves Le Drian a adăugat că Franța își exprimă sprijinul pentru agenda de reforme și lupta anticorupție, lansată de președintele RM, Maia Sandu.

Ministrul francez a menționat că Franța rămâne, de asemenea, deschisă să faciliteze realizarea proiectului de renovare a liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni, de către un consorțiu de companii franceze. Totodată, noi companii franceze planifică noi investiții în domeniul turismului și distribuției.

Agenția „Expertise France” va continua să participe activ la acțiunea UE (Echipa Europa) pentru susținerea reformei justiției. În curând, un expert francez de nivel înalt va fi detașat în cadrul administrației prezidențiale a Republicii Moldova.

La rândul său, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a remarcat că este prima vizită a unui ministru de Externe francez din 2014.

„Franța și Moldova nu au fost niciodată la fel de aproape cum sunt astăzi. La începutul acestui an, președintele Maia Sandu s-a întâlnit cu Emmanuel Macron, a fost o vizită istorică pentru relațiile noastre bilaterale. Acest fapt denotă o nouă dinamică a relațiilor noastre cu Franța și UE. Dinamică care înseamnă lucruri foarte concrete, proiecte care vor aduce beneficii cetățenilor RM și partenerilor europeni”, a menționat Nicu Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că sunt discutate mai multe proiecte cu Agenția franceză de dezvoltare. Acestea se referă la reîmpădurire, irigare, aprovizionare cu apă și canalizare și eficiență energetică. De asemenea, protecția mediului este un interes comun, strategic pentru cele două state.

Cei doi miniștri au mai convenit să se dea un impuls educației bilingve în Republica Moldova. „Vom dinamiza sprijinul pentru reformarea cadrelor didactice moldovenești în clasele bilingve și burse de mobilitate pentru profesori”, a spus Nicu Popescu. Cu această ocazie, oficialul francez va vizita astăzi Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”.

Pe agenda discuțiilor celor doi miniștri a fost și agenda de asociere cu UE, reforma justiției, lupta anticorupție, digitalizare, securitate, reglementarea transnistreană, etc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: