„Este un lucru îngrozitor, îngrozitor să creezi un eveniment care să producă deşeuri ce pot ajunge deasupra Staţiei Spaţiale Internaţionale", a declarat Bridenstine într-un eveniment care a avut loc marţi.

„Acel tip de activitate nu este compatibil cu viitorul misiunilor spaţiale cu echipaj uman", a mai spus acesta.

Riscul ca deşeuri mici să lovească ISS a crescut cu 44% în zilele care au urmat testului, a menţionat Bridenstine.

„Nu este acceptabil ca noi să permitem crearea de câmpuri de deşeuri spaţiale care pun în pericol viaţa oamenilor", a continuat acesta.

„Lucrul bun este că deşeurile sunt pe o orbită suficient de joasă a Pământului, încât, cu timpul, vor dispărea", a spus Bridenstine, care a adăugat că ISS şi astronauţii de pe avanpostul spaţial nu au păţit nimic.

Pe 27 martie, India a distrus un satelit aflat la o altitudine de 300 de kilometri pe orbita joasă a Terrei, devenind a patra putere în lume, după SUA, Rusia şi China, care are capacitatea de a face acest lucru, scrie Mediafax.

Guvernul indian a precizat ulterior că "testul a fost efectuat în atmosfera joasă, pentru a nu fi produse deşeuri spaţiale. Eventualele deşeuri care vor fi generate se vor dezintegra şi vor cădea pe Terra în câteva săptămâni".

NASA monitorizează aproximativ 23.000 de deşeuri spaţiale, iar o treime dintre acestea au fost produse de un test anti-satelit efectuat de China în 2007 şi de o coliziune între doi sateliţi, american şi rusesc, care a avut loc în 2009.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.