Jurnaliștii de la portaul newsmaker.md au trimis o solicitare de informații Comisiei Europene, pentru a afla dacă anularea alegerilor va afecta ajutorul financiar preconizat pentru Moldova în valoare de 100 de milioane de euro. Din răspunsul Comisiei Europene se înțelege că prima tranșă a fost oprită.

Totodată, Comisia Europeană a reamintit că debursarea banilor depinde de mai mulți factori. Este vorba de implementarea cu succes a unor măsuri economice și punerea în aplicare a condițiilor politice: respectarea mecanismelor democratice, respectarea statului de drept și respectarea drepturilor omului.

Departamentul european consideră că Moldova și-a îndeplinit obligațiile privind măsurile economice, însă cele politice nu.

"Evaluarea efectuată a arătat că nu sunt îndeplinite condițiile politice. Această concluzie a fost făcută pe baza celor mai recente evoluții din Republica Moldova și, în special, a deciziei Curții Supreme de a invalida rezultatele alegerilor din Chișinău. Prin urmare, plata primei tranșe de asistență macrofinanciară a fost amânată", a afirmat Comisia Europeană.