image
Sursa foto: jurnal.md

„Caras este o sculă docilă a tuturor regimurilor, de la un simplu șofer - la ambasador în SUA”

Iurie Reniță: „China va fi fericită, poate Braghiș le va împărtăși succesele remarcabile ale komsomolului sovetic, China cu komsomolul lor poate stau mai prost. Dacă o să avem ambasadori de doi bani de aceștia care lucrează pentru interesele lui Dodon și ale Federației Ruse o să ne alegem cu ceea ce avem, cu un virus incurabil, iar Republica Moldova din viruși nu va mai ieși niciodată”.

Сandidaturile propuse de Ministerul de Externe pentru funcțiile de ambasadori ai Republicii Moldova în Letonia, Polonia, Portugalia, Bulgaria, China, Irlanda, Italia, Cehia și SUA au fost avizate la ședința Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului din 11 martie. Fostul premier Dumitru Braghiș este candidatul pentru funcția de ambasador în Republica Populară Chineză, iar actualul consilier prezidențial Eugen Caras, numit în funcție în decembrie 2019, va fi ambasador în Statele Unite ale Americii.

Iurie Reniță, deputatul Blocului ACUM și membrul Comisiei politică externă și integrare europeană, a declarat pentru jurnal.md că practica nocivă, sovietică, de a pune membri de partid în funcție de ambasadori trebuie de eliminat. Deputatul nu a votat pentru unele candidaturi propuse de Ministrul de Externe și a explicat de ce.

„Printre cei care au fost propuși sunt și profesioniști, diplomați de carieră, mă refer în primul rând la Alexandru Codreanu, care va merge ambasador în Cehia. Este un diplomat care a lucrat peste 20 la Externe și merită tot respectul. Am fost împotrivă ca Braghiș să meargă ambasador în China. Acum aflu că din considerente exclusiv politice față de Dodon fostul ambasador a fost revocat. Revocare înseamnă că nu ți-ai finalizat legal madantul, rechemarea e termenul consacrat în cazul în care ți-ai finalizat mandatul de 4 ani de zile. În cazul ambasadorului din China e o revocare fără vreo explicație, motiv, justificare. Doar că a dorit mușchiul lui Dodon să-și pună activiștii partiinci”, a declarat Reniță.

„China va fi fericită, poate Braghiș le va împărtăși succesele remarcabile a komsomolului sovetic, China cu komsomolul lor poate stau mai prost. Dacă o să avem ambasadori de doi bani de aceștia care lucrează pentru interesele lui Dodon și ale Federației Ruse, o să ne alegem cu ceea ce avem, cu virus incurabil, iar Republica Moldova din viruși nu va mai ieși niciodată. Socialiștii sunt cei mai periculoși viruși pe care îi avem și statul acesta este blestemat. Erau comuniștii iar acum socialiștii, diferența nu este între ei”, menționează deputatul.

„Caras este o sculă foarte docilă a tuturor regimurilor”

Iurie Reniță susține că Eugen Caras, care a fost numit în funcția de ambasador al RM în SUA, nu s-a manifestat cu nimic timp de 10 ani cât a fost șeful misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană. Dimpotrivă, europarlamentarii îl desființau atunci când Caras apăra regimul lui Plahotniuc, spune Reniță.

„Eugen Caras este un caz și mai simpatic, el a ajuns la diplomație din simplu șofer al ambasadorului Statelor Unite ale Americii în 2006. A absolvit nu știu ce pe la Iași, are și o limbă străină, bravo lui. Dar a ajuns în diplomație după ce a revenit șofer aici prin pile, l-au adus la externe, pe urmă a ajuns ambasador la Uniunea Europeană, misiunea noastră, a fost vreo 10 ani de zile, pe când legea impune 4 ani. N-au trecut nici câteva luni de când a revenit și pleacă ambasador în America”, a declarat deputatul.

„Faptul că te afli într-o misiune 10 ani de zile nu e un avataj, în primul rând că nu respectă legea, iar al doliea vorbește despre obediența politică, cei care sunt la putere într-o perioadă sau alta. După 10 ani de zile, Caras nu s-a manifestat la Uniunea Europeană cu nimic, ba din contra, europarlamentarii îl desființau, și cum apăra Caras cu atâta impertinență regimul lui Plahotniuc! Caras este o sculă foarte docilă a tutuor regimurilor, o sculă a lui Dodon”, punctează deputatul.

Mai menționăm că Andrian Roșa este candidatul pentru funcția de ambasador în Republica Letonia, Igor Bodiu – în Republica Polonă, Alexei Cracan va fi reprezentantul țării noastre în Republica Portugheză, Anatol Cebuc – în Republica Bulgaria, Larisa Minculeț – în Irlanda, Anatol Urecheanu – în Republica Italiană, iar Alexandru Codreanu – în Republica Cehă, se arată într-un comunicat al Parlamentatului.

Și fiica Zinaidei Greceanâi s-a ales cu o funcție. Olesea Greceanâi, care activează în prezent consilier la Ambasada R. Moldova de la Moscova, a fost numită pe 11 martie de către Guvern în calitate de reprezentant al R. Moldova la Comisia economică euroasiatică. Începând cu anul 2011, Oxana Greceanâi a activat la Ministerul Economiei din R. Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: