image
Sursa foto: jurnal.md

Metamorfozele în Legislativ au început în februarie 2020, când Partidul Democrat s-a scindat

Nu aduce anul cât aduce ceasul. E o vorbă veche din popor, dar care s-a pliat perfect anul acesta pe ecuația politică din Parlamentul moldovenesc. Zeci de deputați au migrat dintr-un partid în altul, cântând osanale ba unui lider controversat, ba altuia, iar unii chiar și la al treilea. Și nu a mai contat ideologia de partid. Au „dansat” politic ba pe stânga, ba pe dreapta - doar ca să se afle în „corabia” celor care controlează nu atât puterea, cât justiția. Asta în condițiile în care, în 2020, a fost votată și o declarație de condamnare traseismului și corupției politice, iar culmea ironiei e că cele mai suspecte mutări pe tabla de șah a politicului au fost făcute anume după adoptarea acestei declarații. Pe scurt, anul 2020 a debutat cu o majoritate parlamentară PSRM-PD și se încheie - surpriză, cu o majoritate PSRM-Șor, fie ea și neoficială. Le este rușine să-și oficieze relația, susține opoziția.

Metamorfozele în Legislativ au început în februarie 2020, când Partidul Democrat s-a scindat. Mai întâi, Andrian Candu, Sergiu Sârbu, Vladimir Cebotari, Corneliu Padnevici, Grigore Repeșciuc și Eleonora Graur au părăsit PD-ul și au constituit grupul parlamentar „Pro Moldova”, înregistrat ulterior și ca partid politic condus de finul lui Plahotniuc, Andrian Candu.

Peste câteva zile, Partidul Socialiştilor și Partidul Democrat au intrat în negocieri pentru crearea unei noi coaliții de guvernare.

Președintele fracțiunii PD a fost întrebat atunci cum poate face coaliție cu Igor Dodon în condițiile în care anterior cei din Partidul Democrat l-a numit "trădător de țară".

În luna mai s-au produs noi schimbări în configurația Parlamentului. Deputatul Partidului Democrat, Ruxanda Glavan, a părăsit formațiunea și a aderat la grupul parlamentar „Pro Moldova”. Tot atunci deputații Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc s-au retras din PD și au aderat la fracțiunea Partidului Șor. Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc au schimbat mai multe partide pe durata carierei lor politice - de la Partidul Comuniștilor la Partidul Democrat, pentru ca, în cele din urmă, să ajungă la Șor. „După ce ați crescut politic pe ura și critica față de Plahotniuc și Șor, pe discursuri aprinse despre corupție și furtul miliardului, vine timpul în care veți bea ceai cu cei cu care mai ieri nici mâna n-ați vrut să dați? Nebănuite sunt căile politice”, a comentat atunci șeful PD, Pavel Filip. Apoi, Violeta Ivanov a fost candidatul Partidului Șor la Președinție. În luna mai, au urmat mai multe plecări la nivel național de la Partidul Democrat la Partidul Șor, iar deputații Oleg Sârbu, Ghenadie Verdeș, Vasile Bâtcă și Angel Agache s-au alăturat, oficial, grupului parlamentar ”Pro Moldova”. Astfel, în luna iunie coaliția PSRM-PD rămânea cu doar 51 de deputați. În timp ce reprezentanții PD spuneau atunci că în joc sunt sume mari de bani, cei de la ”Pro Moldova” menționau că adevărata problemă constă în faptul că democrații s-au asociat cu socialiștii.

Pe 11 iunie 2020, în Parlament, a fost adoptată o declarație de condamnare a faptelor de traseism și corupere politică. Inițiativa a venit de la Partidul Democrat și acest lucru i-a surprins pe unii deputați din actuala opoziție. Aceștia au remarcat că printre autorii proiectului sunt unii care au sărit anterior dintr-un partid în altul.

ALEXANDRU JIZDAN, deputat PD: "Coruperea politică a deputaţilor urmăreşte scopul de a schimba artificial raportul de forţe în Parlament şi instaurarea unei guvernări subordonate intereselor înguste de grup, așa cum am văzut în istoria noastră recentă."

MARIA CIOBANU, vicepreședinte fracțiunea Platforma DA: "Mulțumesc tare mult că am ajuns în ziua în care Partidul Democrat condamnă traseismul politic. Partid politic care a acces în Parlament în legislatura precedentă cu 19 mandate dar s-a ales cu o majoritate covârșitoare prin șantaj și coruperea deputaților, Partidul Democrat, domnule Jizdan, va rămâne în istoria parlamentarismului moldovenesc ca ”partidul ”borsetkă”."

LILIAN CARP, deputat PAS: "Din unii, care astăzi au semnat această declarație, au umblat nemijlocit și i-au convins pe unii să treacă de la PLDM, de la PL și angro, nu așa."

Pe 17 iunie, majoritatea parlamentară s-a rupt, întrucât Partidul Democrat a rămas fără Efrosinia Grețu, care a aderat la grupul ”Pro Moldova”. Sfârșitul lunii iunie a fost marcat de un scandal monstru în Parlament. Ștefan Gațcan, deputat PSRM, anunța atunci că aderă și el la grupul condus de Andrian Candu.

VLAD BATRÂNCEA, deputat al PSRM: "Atunci când v-am înaintat pe Dumneavoastră și am făcut în locul Dumneavoastră campanie electorală, am vorbit că Parlamentul Republicii Moldova are nevoie de un medic competent. Nu a fost vorba că Parlamentul are nevoie de încă o prostituată politică care pentru o sumă de un milion sau două de dolari este gata să vândă și propria mamă."

ȘTEFAN GAȚCAN, deputat: "Decizia mea de a părăsi Partidul Socialiștilor și a adera la grupul parlamentar ”Pro Moldova” este o decizie a mea, personală. Nu este influențată de nimeni și este o decizie care este motivată din punct de vedere a situației care există azi în societatea noastră."

După anunțul privind părăsirea fracțiunii PSRM și aderarea la ”Pro Moldova”, deputatul Ștefan Gațcan ar fi fost intimidat de către foștii săi colegi. Cazul a fost filmat în apropierea podului de la Telecentru. A doua zi, Ștefan Gațcan ar fi renunțat la mandatul de deputat. Anunțul a fost făcut însă de către președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, care a prezentat, în acest sens, o cerere semnată de Gațcan. Timp de jumătate de zi, Gațcan nu a lansat niciun mesaj public, iar telefonul i-a fost mereu deconectat. Astfel, în spațiul public au apărut informații că ar fi fost sechestrat de către foștii colegi din PSRM într-un birou din clădirea Parlamentului. Unii deputați spuneau atunci că Gațcan ar fi fost chiar bătut. Ulterior acesta a publicat pe Facebook, dar nu de pe pagina sa personală, un mesaj video. A apărut într-o locație necunoscută, într-o vie, și spunea că, în următoarea perioadă, nu va comunica cu nimeni. Pe 3 iulie, Ștefan Gațcan a fost depistat de jurnaliști în România. De acolo a lansat un alt mesaj video.

ȘTEFAN GAȚCAN, deputat PSRM: "Sunt bine, benevol am renunțat la mandatul de deputat. Nu am fost și nu sunt sechestrat. Sunt într-o etapă de reabilitare ”psiho-emoțională”. Rog din suflet, nu tensionați oamenii din jur."

Iar pe 9 iulie, de parcă nu s-a întâmplat nimic, Gațcan a revenit la muncă în calitate de parlamentar, așezându-se alături de deputații socialiști. El a anunțat că s-a răzgândit - nu-și mai dă demisia, dar nu a vorbit nimic despre scandalul vizând dispariția sa. A plasat doar pe Facebook un mesaj în care a scris că „este începător și nu a înțeles jocurile politice”.

A urmat o perioadă de liniște până în toamnă. Și, dacă în popor toamna se numără bobocii, în Parlamentul de la Chișinău s-au numărat din nou deputații. La sfârșitul lunii octombrie, Sergiu Sârbu, Grigore Repeșciuc, Eleonora Graur, Ruxanda Glavan și Corneliu Padnevici recent plecați din PD, au anunțat că pleacă și din formațiunea condusă de Andrian Candu, fără a oferi multe detalii. Sergiu Sârbu, de exemplu, este la a treia plecare. A fost la comuniști, apoi în PD, iar acum a părăsit și Pro Moldova. Pe 2 noiembrie acești deputați au anunțat despre crearea unei noi platforme politice întitulată „Pentru Moldova”, iar pe 19 noiembrie, șeful PD, Pavel Filip, a anunțat despre retragerea deputaților PD din majoritatea parlamentară controlată de Igor Dodon. Pe de altă parte, Sergiu Sârbu, fost membru al grupului Pro Moldova, a anunțat că el și ceilalți cinci colegi ai săi formează împreună cu deputații Partidului Șor o nouă platformă parlamentară, ”Pentru Moldova”, care va întruni 15 deputați. Aceștia, alături de 37 de deputați PSRM, dispun de suficiente voturi pentru a asigura o majoritate parlamentară.

SERGIU SÂRBU, secretar al platformei ”Pentru Moldova”: "Deputații neafiliați Serghei Sârbu, Eleonora Graur, Ruxanda Glavan, Grigore Repeșciuc, Corneliu Padnevici, Elena Bacalu și deputații fracțiunii Partidului Șor Ilan Șor, Petru Jardan, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Igor Himici, Denis Ulanov, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc au constituit Platforma parlamentară Pentru Moldova în aceeași componență menționată."

Neoficial, în Parlament a fost constituită coaliția PSRM-Șor. A urmat un vot comun pe mai multe proiecte controversate, iar deputați din Partidul Șor s-au ales și cu funcții de răspundere în Legislativ - Vladimir Vitiuc a fost ales vicepreședinte al Parlamentului în locul deputatului PD, Monica Babuc, iar Sergiu Sârbu - președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, în locul lui Alexandru Jizdan, la fel, de la PD. Noul șef al Comisiei de politica externă este Violeta Ivanov, ea luând locul deputatului PD, Igor Vremea. Iar Marina Tauber s-a ales cu fotoliul de șef al Comisiei mediu și dezvoltare regională, care până acum îl deținea deputatul PD, Nicolae Ciubuc. NICOLAE CIUBUC, deputat al PD: "Iată vedem că subiectele importante pentru coaliția PSRM-Șor s-au epuizat, după ce, săptămâna trecută, mai multe proiecte contradictorii au fost adoptate. Este, probabil, de înțeles furia și frica față de oameni, față de criticile dure aduse acestei coaliții monstruoase."

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: "Fiecare ședință de Parlament scoate în evidență existența unei majorități parlamentare de care se rușinează ambele componente. Vor să fie văzuți cât mai rar. Că le e rușine la ambele componente."

ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA: "Coaliția Kroll-Bahamas a decis să nu avem săptămâna curentă ședința Parlamentului. Să aibă timp pentru următoarele târguri Dodon-Șor."

Iar pe 16 decembrie, aproape de miezul nopții, deputații PSRM+Șor au votat în a doua lectură proiectele bugetelor anuale și politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, dar și câteva proiecte controversate, fără avizul Guvernului - proiecte contestate ulterior de opoziție la Curtea Constituțională. Unele dintre ele deja au fost suspendate.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA: "Noi asistăm la ceva nemaipomenit! Nu a mai fost așa ceva în istoria Moldovei nici în timpurile lui Plahotniuc, dar se vede că dirijează bine și are buni elevi. Ce drept voi ați avut să faceți ceea ce faceți acum?Cine v-a împuternicit să votați acum la 23 noaptea?"

RADU MARIAN, deputat al PAS: "Țara se vinde pe bucăți! Și cel mai bun lucru pe care puteți să îl faceți acum e să spuneți că această porcărie trebuie să se oprească și să vă dați demisia!"

ANDRIAN CANDU, președinte „Pro Moldova”: "Partidul Democrat, când a fost la guvernare, a făcut foarte multe greșeli. De aceasta a și pierdut guvernarea. Și una dintre greșelile pe care le-a făcut a fost ne-transparența și proiectele pe care le aproba, de genul acesta, noaptea."

Imediat după votul nocturn, Zinaida Greceanîi a închis sesiunea de toamnă a Parlamentului și a trimis deputații în vacanță până în luna februarie, imnul de stat al Republicii Moldova răsunând pe fundalul lozincilor despre hoți scandate de opoziție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: