image
Sursa foto: AUR

Unicului concurent electoral care a dorit să ajungă în „rmn” nu i s-a permis nici la WC, cu atât mai puțin să facă agitație

În timp ce CEC a decis deschiderea a 41 de secții de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului, încercarea unicului concurent electoral de a ajunge în această regiune, era cât pe ce să se încheie cu scandal, după ce câțiva susținători, au făcut un pas în plus după cordonul de miliție, ca să ajungă la WC. Concurentului nu i s-a permis nici să facă pipi, cu atât mai puțin să facă campanie pe teritoriul ocupat de Rusia.

Autocarul celor din Alianța pentru Unirea cu România a staționat la așa numitul post vamal de la Varnița-Tighina, la 23 iunie ora 15:00. Inițial li s-a cerut să aștepte pentru a fi documentați.

„Este pentru prima oară când gardiștii au avut autocarul unui concurent electoral pe teritoriul acestui așa numit punct de control. Ieri la ora 15:00 ne-am apropiat. Gardiștii ne-au făcut semn unde să ne parcăm, e locul unde ne aflăm și astăzi. Ne-am conformat chiar dacă cerințele lor nu sunt legale. Peste jumătate de oră ne-au informat că nu ne permit să trecem deoarece nu este posibilă desfășurarea campaniei electorale dincolo de acest post”, a declarat liderul AUR, Vlad Bilețchi.

Susținătorii partidului au cerut fie să li se permită accesul în regiunea transnistreană pentru ca formațiunea să poată face campanie electorală conform legislației în vigoare, in caz contrar așa-numitele autorități nerecunoscute de la granița ilegală să ofere un document scris în care să fie motivat clar refuzul de intrare, pe care formațiunea să îl pună la dispoziția Comisiei Electorale Centrale, dar și a tuturor observatorilor internaționali responsabili de soluționarea conflictului transnistrean. Și în acest caz au primit refuz. AUR și-au întins corturile și au înoptat în semn de protest fiind înconjurați de militari.

Azi, dimineața câțiva dintre participanții la protest au făcut câțiva pași după codonul de miliție pentru a ajunge la unicul WC de pe acest teritoriu. La întoarcere, militarii au format un cordon care le-a blocat accesul spre autocar. Unul din ei le-a cerut ultimativ să se prezinte, iar când Vlad Bilețchi a prezentat actul la control, i-a fost respins.

„Nu ne-au permis nici măcar să mergem la WC. După ce le-am spus că e similar cu fascismul a apărut un domn care a permis să ni se ofere apă și să mergem la WC”, a declarat unul dintre susținători.

Amintim că printre cei prezenți se află și unul dintre deputații din Parlamentul României, Daniel-Gheorghe Rusu.

Inițial CEC a decis să deschidă 44 de secții de votare, dintre care trei în regiunea necontrolată de autoritățile constituționale. Membrii instituției și-au revizuit hotărârirea fiind avertizați de SIS, MAI și totodată fiind criticați dur de candidații electorali și societatea civilă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: