image
Sursa foto: jurnal.md

Lemnele de foc, la mare căutare; Cererea depășește stocul Agenției Moldsilva

Cererea pentru lemne de foc depășește stocurile pe care le are „Moldsilva”. Totuși toate cele 24 de ocoluri silvice din țară vor primi lemne, susțin responsabilii de la agenție. Solicitările din partea populației sunt mari în contextul crizei energetice. Asta chiar dacă prețul este cu 10 la sută mai mare comparativ cu anul trecut.

În ocolurile silvice perioada de recoltare a lemnului de foc este în toi. Până acum, peste 24 de mii de metri steri de lemn au fost depozitate, dar lucrările continuă.

„Pentru perioada semestrului doi avem și noi planificate lucrări care implică și recoltarea unei mase lemnoase în volum de 250 de mii de metri cubi de lemne, care ar fi în perioada următoare. TAIE În stoc avem, la etapa actuală, 23 de mii 900 de metri cubi repartizate pe la diferite entități silvice. Avem și entități unde stocurile sunt practic pe zero”, spune Iulian Mamai, șeful Direcției fond forestier, arii protejate şi regenerarea pădurii.

Stocurile de lemn se epuizează rapid când ajung în teritoriu. De exemplu, în ocolurile silvice din Bălți, Telenești sau la Cahul și Comrat lemnul cum este împărțit imediat. Oamenii se pregătesc pentru o iarnă complicată.

„La etapa actuală avem solicitări mai multe decât putem oferi și pune pe piață. Solicitările sunt mari în contextul crizei energetice”, mai afirmă responsabilul.

Totuși, susține Iulian Mamai, lemn de foc este suficient. În acest an, prețul lemnului este cu 10% mai mare comparativ cu anul trecut. Deocamdată, noi scumpiri nu se prevăd, explică șeful Direcției fond forestier de la „Moldsilva”.

„Lemnul tare, în funcție de specie, variază de la 575 de lei la 875 de lei, în funcție de întreprinderea silvică și de specie. E un preț mediu de 750 de lei metru ster pentru lemnul tare. Și speciile moi variază de la 350 de lei la 480 de lei. La etapa inițială nu planifică Agenția „Moldsilva” și întreprinderile silvice să majoreze costul lemnului de foc”, a precizat Mamai.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, susține că autoritățile vor depune toate eforturile pentru ca prețul la lemnului să nu fie crescut artificial de către intermediari. În acest sens, Ministerul Mediului și „Moldsilva” elaborează un plan de asigurare a populației cu lemne, care va fi publicat săptămâna viitoare.

„Vom crește volumul de lemn disponibil pentru cetățeni în această perioadă și vom oferi întregul suport, pentru ca să ne asigurăm că prețul final care va fi, va fi cât de cât accesibil. Sunt tăieri planificate, inclusiv se va avansa cu lucrările planificate, astfel, încât să asigurăm la început de iarnă aceste volume necesare”, a declarat Spânu.

Lemnele de foc la preț de stat vor putea fi cumpărate prioritar de persoanele cu nevoi speciale, familiile defavorizate, de pensionari și de instituțiile publice. Volumul maxim de lemn care poate fi cumpărat la preț de stat de către persoanele fizice este de 10 metri steri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: