image
Sursa foto: jurnal.md

Vor să scoată 10 000 în stradă; Uniunea Ofițerilor condusă de Gaiciuc, poliției: „Să fiți gata să asigurați ordinea publică”

Joi, în ziua în care Ministerul Sănătății a anunțat un record de îmbolnăviri de Covid în Republica Moldova (peste 1300 de cazuri), la primăria municipiului Chișinău a avut loc o ședință la care au participat șase reprezentanți ai poliției și președinții a trei organizații afiliate lui Igor Dodon, care intenționează să organizeze proteste în centrul Chișinăului imediat după alegeri, cu un număr de peste 15 mii de persoane.

Ședința a fost moderată de Vasile Pascaru, reprezentantul Primăriei Chișinău, responsabil de întruniri.

Potrivit demersului depus de organizația afiliată lui Igor Dodon, Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova, ei planifică să organizeze un miting cu 10 000 de oameni luni în Piața Marii Adunări Naționale. O altă organizație afiliată lui Dodon, Uniunea veteranilor din Afganistan, intenționează să ocupe scuarul Parlamentului RM pentru o întrunire cu 5000 de oameni. Organizația de tineret „Urmașii lui Ștefan cel Mare”, condusă de consilierul pe probleme de tineret a președintelui Igor Dodon, Nicolae Roibu a anunțat că planifică să ocupe în această zi scuarul Teatrului de Operă și Balet.

Potrivit unei înregistrări audio a ședinței dată publicității de președintele organizației ODIP, Vlad Bilețchi, atât reprezentantul primăriei, cât și poliția avertizează organizatorii că aceștia intenționează să încalce legislația în vigoare, și anume decizia Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică care permite întruniri cu respectarea tuturor recomandărilor medicilor epidemiologi, doar până la 50 de persoane.

De cealaltă parte, vicepreședintele Uniunii Ofițerilor din RM a ținut să informeze că oamenii din RM nu sunt suficient de informați și că vor să se întrunească luni ca să discute „problemele din societate”. „Vom organiza o întrunire pașnică. Noi pledăm pentru stabilitate liniște, vrem să informăm cetățenii ce a fost, ce este și ce va fi și cum concepem viața din RM”

Reprezentantul poliției prezent la ședință a avertizat conducerea Uniunii Ofițerilor, organizație a cărui președinte este actualul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, că decizia CNSP nu permite întruniri mai mari de 50 persoane.

„Așa este. Dar este o întrunire cu oameni de pe întreg teritoriul RM. Noi vom respecta cerințele acestei hotărâri, vom avea măști, vom respecta distanța socială, dar nu vă putem da asigurări că vor fi doar 50 persoane?”, a spus vicepreședintele Asociației.

Polițistul: „Sunteți organizator. Purtați răspunderea pentru desfășurarea evenimentului și trebuie să respectați cadrul legal”.

Vicepreședintele Uniunii Ofițerilor: Noi o să-l facem în cadrul legal.

Polițistul: Dvs vorbiți de 10 000 de oameni.

Vicepreședintele Uniunii Ofițerilor: „Eu dacă o să vă declar că o să vină 50 de persoane și o să vină 10 mii, oricum o să mă penalizați. Nu vreau să duc în eroare Administrația Publică Locală și organul de poliție. El trebuie să fie gata să asigure ordinea publică”.

O discuție similară a avut loc între reprezentanții forțelor de ordine și cel al Uniunii veteranilor din Afganistan, care vrea să aducă luni 5000 de persoane în scuarul Parlamentului.

„De ce nu aduceți câte un reprezentant din fiecare raion și ați întruni până la 50 de persoane și nu ați încălca legea”, s-a interesat reprezentantul primăriei.

„Întrunim peste 49 de organizații și fiecare vrea să se expună” a fost răspunsul celor de la Uniunea veteranilor din Afganistan.

Președintele ODIP Vlad Bilețchi, a menționat azi în cadrul unei conferințe de presă că cele trei organizații, inclusiv organizația de tineret afiliată socialiștilor „Urmașii lui Ștefan cel Mare”, se pregătesc de dezordini în masă.

„Șase polițiști, inclusiv reprezentantul primăriei Vasile Pascaru au remarcat că este ilegal ceea ce vor să facă oamenii lui Igor Dodon, și anume manifestații ample pe timp de pandemie. Ei însă susțin că sunt gata să achite și amenzi, și că nu vor să mintă, că vor fi peste 50 de persoane. Declarațiile depuse la primărie sunt identice, scopul lor este neclar. După alegeri e cam târziu să se discute situația politică din țară. Vreau să transmit reprezentanților forțelor de ordine că se pregătesc dezordini în masă”, a spus Vlad Bilețchi.

Amintim că și primarul de Bălți Renato Usatâi, a declarat că potrivit unui raport financiar al cheltuielilor din actuala campanie a lui Igor Dodon prezentat la Moscova, în noaptea de duminică spre luni la Chișinău vor fi aduși oameni la un miting de susținere a lui Igor Dodon, în cazul în care acesta va obține victorie, sau va avea loc un protest sub denumirea de „Maidan Moldova”, în cazul în care Igor Dodon va pierde fotoliul de președinte.

Potrivit lui Usatâi staff-ul lui igor Dodon deja organizează transport pentru oameni din nordul țării pentru a-i aduce la Chișinău, iar ministrul Pavel Voicu ar avea responsabilitatea de a aduna peste 40.000 de oameni.

Amintim că Uniunea ofițerilor din RM îl are în calitate de președinte pe generalul Victor Gaiciuc, numit recent ministru al Apărării. Gaiciuc are legături strânse cu liderul PSRM, Igor Dodon. Numele lui apare și într-un scandal legat de războiul din Ucraina, când a menţionat că exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene.

În campania prezidențială din 2016 membrii organizaţiei au fost implicați într-un proces de distribuire a pliantelor cu un conţinut defăimător în adresa Maiei Sandu. Uniunea Ofiţerilor şi-a afişat de multe ori simpatia faţă de candidatul socialiştilor, Igor Dodon, care a sprijinit financiar organizaţia. Liderul PSRM este şi naşul de cununie al fiului lui Victor Gaiciuc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: