image
Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina desfășoară exerciții militare, ca urmare a tensiunilor în creștere la frontiera cu Rusia

Ucraina, alarmată de concentrarea de trupe ruseşti în apropierea graniţelor sale, a organizat luni un nou exerciţiu militar cu implicarea trupelor aeropurtate în apropierea capitalei Kiev, a comunicat Ministerul ucrainean al Apărării, citat de Reuters.

La aceste exerciţii a fost simulată desantarea de trupe aeropurtate şi transportoare blindate de trupe pentru un atac asupra unei ţinte inamice, a indicat într-un comunicat Ministerul Apărării de la Kiev, care a difuzat imagini cu desantarea trupelor, sprijinite de avioane şi elicoptere.

Marinarii ucraineni au efectuat săptămâna trecută exerciţii în apropierea frontierei Crimeii anexate de Rusia. De asemenea, șeful Serviciului de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat în weekend publicaţiei Military Times că Rusia a comasat efective de peste 92.000 de soldaţi în apropierea frontierei Ucrainei şi nu a exclus că Moscova ar putea să aibă în vedere un atac până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Un astfel de atac, a declarat Kirilo Budanov, ar implica probabil lovituri aeriene, de artilerie şi de blindate urmate de asalturi ale trupelor aeropurtate în est şi cu nave amfibie de asalt în Odesa şi Mariupol, precum şi o incursiune de proporţie mai mică prin Belarusul vecin.

Kremlinul a respins luni aceste alegaţii şi s-a declarat alarmat de livrarea unor importante cantităţi de arme din Occident pentru Ucraina pentru ca aceasta să-şi consolideze propriile forţe armate, transmite Agerpres.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat media occidentale de escaladarea tensiunilor în regiune prin difuzarea unor informaţii pe care le-a calificat drept „false” privind o posibilă „invazie” a Rusiei în Ucraina.

„Ceea ce se afirmă nu este decât o încercare de a prezenta Rusia ca parte care ameninţă procesul de reglementare a conflictului din Donbas (estul Ucrainei)”, a afirmat Peskov. Acesta a mai spus că astfel de știri false ar putea constitui un fel de „camuflare” cu scopul de „a ascunde intenţii agresive ale unor forţe de la Kiev”, de fapt „planuri agresive pentru rezolvarea situaţiei din Donbas pe cale armată”, a afirmat Peskov.

Ucraina, care aspiră să devină membră NATO, a primit un lot semnificativ de muniţie din SUA la începutul acestui an şi rachete antitanc Javelin, ceea ce a stârnit critici din partea Moscovei, care a spus că perspectiva aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică la un moment dat îi provoacă serioase îngrijorări în materie de securitate.

În câteva zile, Kievul urmează să recepţioneze două vase de patrulare recondiţionate, foste ale Gărzii de Coastă a SUA, destinate să consolideze Forţele maritime ucrainene.

În tot acest timp, unităţi ale forţelor armate ruse au efectuat luni o serie de exerciţii antiaeriene în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, cu utilizarea sistemelor de rachete S-400 şi Panţir, a informat luni Ministerul rus al Apărării.

comentarii: