image
Sursa foto: Jurnal.md

Guvernul a decis: Salariul minim pe țară - stabilit în cuantum de 3500 de lei, același pentru sectorul real și cel bugetar

Salariul minim în Republica Moldova a fost stabilit în cuantum de 3500 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore, ceea ce reprezintă 20,71 lei pe oră.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvern, cu puțin timp în urmă.

Proiectul hotărârii Guvernului este elaborat în scopul de a unifica salariul minim pe țară, care se va aplica atât în sectorul real cât și în sectorul bugetar.

Totodată Guvernul a abrogat o hotărâre a Guvernului din 2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real și o hotărâre a Guvernului privind stabilirea cuantumului salariului minim pe ţară, declarată neconstituțională prin Hotărârea Curții Constituționale.

În Republica Moldova, de mai mulți ani, avem mai multe salarii minime și anume: unul general de 1000 lei, neschimbat din 2014, altul pentru sectorul bugetar și altul pentru sectorul real, de 3500 lei.

Anterior, Curtea Constituțională a stabilit că stabilirea salariului minim contravine prevederilor și aspirațiilor constituționale, consfințite în Articolele 43 și 47 din Constituție privind dreptul la muncă și dreptul la asistență socială.

Constituția prevede obligativitatea instituirii unui salariu minim pe economie și întreprinderea de către stat a măsurilor necesare pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea, lui și familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare. Totodată, stabilirea unui salariu minim diferit pentru sectorul real și sectorul bugetar contravine principiului salarizării egale pentru muncă egală, respectiv articolului 16 din Constituție și obligațiilor internaționale asumate de către statul Republica Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: