image
Sursa foto: bloem.getitonline.co.za

Val african de caniculă fără precedent în Europa: Temperaturi resimțite de 47 de grade

Europa va trece printr-o nouă zi caniculară. Este un val de căldură fără precedent pentru această perioadă a verii, spun experţii. Temperaturile ar putea creşte cu până la 17 grade peste medie până la sfârşitul acestei săptămâni. Deja mai multe state printre care Franţa, Germania, Belgia, Austria, Polonia şi Cehia dau în clocot.

Umiditatea mare din aer va face ca temperatura resimțită să fie de 47 de grade Celsius, a spun meteorologul Silvia Laplana, legat de vremea din Spania, unde sunt așteptate 42 de grade. „Vine infernul”, a scris meteorologul pe Twitter, potrivit The Guardian citat de Digi24.

În Berlin, temperaturile au trecut bine de 30 de grade Celsius. Localnicii nu sunt obişnuiţi cu asemenea căldură şi au mers în număr mare la ştrand sau pe celebra plajă pe de malul Wannsee. Totuşi, specialiştii îndeamnă la prudenţă.

Animalele de la grădina zoologică din Berlin au avut parte un tratament special. Elefanţii au fost stropiţi cu apă, ca să se răcorească. Alţi locatari ai parcului au primit fructe îngheţate, ca să facă faţă mai uşor temperaturilor crescute.

La est de Berlin, în landul Brandenburg, au fost înregistrate incendii de pădure din cauza arşiţei. Zeci de hectare de vegetaţie au fost mistuite de flăcări iar pompierii se tem că alte focare pot izbucni oricând.

Umiditatea mare din aer va face ca temperatura resimțită să fie de 47 de grade Celsius, a spus meteorologul Silvia Laplana, legat de vremea din Spania, unde sunt așteptate 42 de grade.

„Ne aşteptăm la temperaturi record în sud-vestul Germaniei, de circa 43 de grade, temperatură resimţită. Asta înseamnă un stres termic extrem”, informează Andreas Friedrich, meteorolog.

Valul african de caniculă a lovit cu putere şi Franţa. În Paris, temperaturile au trecut de 30 de grade Celsius. Francezii au golit magazinele de ventilatoare şi aparate de aer condiţionat. Autorităţile au avertizat populaţia că asemenea perioade caniculare vor deveni din ce în ce mai frecvente.

„Nu este alarmism. Aceste valuri de caniculă vor continua să aibă loc şi poate chiar vor deveni mai rele în anii şi deceniile următoare, din cauza schimbării climei”, spune Agnes Buzyn, ministrul francez al Sănătăţii.

A fost foarte cald şi la Roma. Cele 2.000 de fântâni din oraş au fost folosite, deopotrivă, de localnicii şi turiştii care au vrut să se răcorească. Iar vânzările celebrelor îngheţate italiene înregistrează noi recorduri.

Meteorologii au veşti proaste: apogeul caniculei va fi abia la sfârşitul săptămânii, când se va depăşi frecvent limita de 40 de grade Celsius.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: