image
Sursa foto: Privesc.eu

Politolog de la Londra, pentru Washington Post: Plahotniuc se joacă cu focul

Situația din Republica Moldova după anularea alegerilor din Chișinău continuă să fie în atenția presei internaționale. „Premierul moldovean declară că Guvernul său este victimă a haosului electoral”, titrează publicația Washington Post. De cealaltă parte, jurnaliștii americani îl citează pe expertul politic din Londra, Ellie Knott, care afirmă că Plahotniuc „se joacă cu focul” atunci când folosește justiția în jocurile electorale.

Aflat la Washington, premierul Pavel Filip s-a plâns că recenta decizie a instanței de a anula rezultatele pentru Primăria Chișinău a fost o „lovitură pentru guvernul său”. Totodată, Filip a respins acuzațiile că guvernarea ar fi jucat un rol în decizia justiției, care a provocat proteste de amploare la Chișinău, notează Washington Post.

Jurnaliștii americani scriu că alegerile din Chișinău au fost câștigate de Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, care în ultimii ani a organizat mai multe proteste anti-corupție, după o fraudă bancară care a agitat sectorul financiar al Moldovei.

Andrei Năstase îl acuză pe oligarhul Vladimir Plahotniuc de implicare în furtul bancar, dar și pentru că a dictat instanțelor să ia decizia de invalidare a mandatului de primar.

Potrivit politologului de la Londra, Ellie Knott, citat de Washington Post, folosirea sistemului judiciar, asupra căruia planează acuzații de corupție de mult timp, pentru a pune la îndoială sistemul electoral, a fost riscantă pentru Republica Moldova, care urmează să organizeze alegeri parlamentare în toamnă.

„Plahotniuc se joacă cu foc", a comentat politologul londonez.

Washington Post mai scrie că anularea alegerilor din Chișinău a provocat critici din partea aliaților occidentali. Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini, și Johannes Hahn, comisar european pentru extindere, au condamnat decizia instanței, declarând că aceasta subminează „încrederea poporului moldovenesc în instituțiile statului”.

La Washington, Filip s-a întâlnit cu secretarul de stat Mike Pompeo. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Pompeo i-a spus că „alegerile libere și corecte sunt semnul distinctiv al unui guvern democratic".

Noutăţile partenerilor

comentarii: