image
Sursa foto: odessa-journal.com

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, interviu la Jurnal TV: RM e protejată de Ucraina, de femeile noastre care-s violate

Kievul acuză autoritățile moldovene că încearcă să fie loiale concomitent și Kievului, și Moscovei în contextul războiului din Ucraina. Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Jurnal TV, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat că Moldova ajută prea puțin Ucraina în acest moment. Ea a făcut și alte declarații dure la adresa Chișinăului.

Irina Vereșciuk s-a arătat iritată de faptul că Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană concomitent cu Ucraina, sugerând că am fi un „vagon de tren” agățat de locomotiva ucraineană și că Moldova ar încerca să profite de pe urma războiul ruso-ucrainean.

Oficialul de la Kiev o invită pe Maia Sandu în Ucraina să vadă la fața locului toată grozăvia războiului, în speranța că asta o va determina să ia decizii mai dure față de Rusia. Irina Vereșciuk acuză autoritățile de la Chișinău de faptul că ar încerca să nu-și strice relațiile nici cu Kievul, nici cu Moscova. Am solicitat un comentariu de la purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, însă până la această oră aceasta nu a revenit cu un răspuns.

IRINA VEREȘCIUK vicepremier, ministrul Reintegrării, Ucraina: "Poate mai e nevoie de făcut o declarație, ca să înțelegem că Republica Moldova e cu Ucraina? Că avem o problemă comună și un dușman comun? Că nu ne este frică să rămânem fără gaz, pentru că acest gaz nu înseamnă nimic fără oameni? Că nu ne este frică de probleme economice, pentru că știm că după vor urma victime, va fi război. Republica Moldova e protejată de Ucraina, de femeile noastre, care sunt violate, de copii noștri, care au devenit calici."

Potrivit oficialului de la Kiev, prin expedierea cererii de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova ar încerca să profite de pe urma războiului din Ucraina. Irina Vereșciuk este de părere că autoritățile de la Chișinău încearcă să fie loiale și Kievului, și Moscovei, în același timp.

IRINA VEREȘCIUK vicepremier, ministrul Reintegrării, Ucraina: "Acum, (Republica Moldova - n. n.) a depus cerere de aderare la UE, încercând să mai obțină vreun profit economic. Sunt mirată, pentru că mereu am sprijinit-o pe doamna președinte, care avea discursuri foarte bune. Credeam că sprijinul contează pentru ea, pentru că e o înfățișare democratică, nouă, a Republicii Moldova, care nu va tăcea."

Irina Vereșciuk înțelege că Republica Moldova nu poate fi atât de categorică în acțiunile sale precum țările NATO, pentru că asta ar supune autoritățile la un risc. În același timp, există impresia unor că Republica Moldova evită să spună lucrurilor pe nume.

DUMITRU GARCALIUC reporter Jurnal TV: "Din păcate în Occident, dar și în țara mea, Moldova, există foarte mulți oameni care continuă să sprijine agresiunea rusească. Ce le-ați spune acestor oameni?"

IRINA VEREȘCIUK vicepremier, ministrul Reintegrării, Ucraina: "Sângele copiilor noștri, sângele femeilor noastre violate, suferinde și ucise este pe mâinile lor. Să trăiască cu asta și să țină minte mereu. Blestemul sângelui este asupra lor, asupra oamenilor, mamelor, femeilor, soțiilor, care permit bărbaților săi să jefuiască, să omoare, să violeze, să intimideze și să lase zeci de mii de oameni fără viitor."

Interviul a fost difuzat integral în timpul ediției de aseară a talk-show-ului Ora Expertizei de la Jurnal TV:

Noutăţile partenerilor

comentarii: