image
Sursa foto: flickr.com

„Numai vaccinul ne va salva”; Argumentele îngrijorătoare ale unui expert în boli infecțioase

Indiferent care este opinia ta despre pandemia de coronavirus, aceasta continuă să facă ravagii la nivel global, iar soluția pare să fie una singură, un vaccin.

„Atâta timp cât există un singur caz de COVID-19 în jur, riscul există”, astfel își începe interviul cu publicația Il Giornale unui dintre cei mai buni experți epidemiologi ai Italiei. Roberto Cauda este profesor doctor în boli infecțioase în cadrul Universității Cattolica del Sacro Cuore din Milano și director al secției de boli infecțioase din cadrul Fundației Policlinico Gemelli din Roma.

Când vine vorba de a vedea optimismul în micșorarea numărului de cazuri din Italia, Cauda este rezervat. El nu exclude riscul apariției de noi focare ”autohtone” și nici posibilitatea ca o serie de cazuri noi să fie descoperite din cauza deschiderii granițelor.

„Atenție: riscul de noi infecții este același ca în urmă cu o săptămână. Astăzi nu este mai mare datorită situației care se schimbă în China. Problema nu a fost și nu este rezolvată. Și nu există motivații științifice pentru a crede că infecțiile au pornit din nou de la Wuhan. Știm, însă, că în zonele cele mai dens populate, circulația virusului este favorizată. S-ar putea întâmpla și aici”, a răspuns doctorul la întrebarea legată de situația din Beijing, capitala Chinei care este din nou izolată la momentul de față.

În ceea ce privește viitorul, perspectivele sunt foarte sumbre. „Virusul este încă în circulație și este subtil, deoarece este transmis prin aer, și de către asimptomatici, care reprezintă aproximativ 45% din numărul celor infectați. Nu putem exclude posibilitatea unor noi focare”, insistă expertul.

Din câte se pare, deschiderea granițelor în interiorul Europei nu este neapărat o problemă majoră, pentru că ne aflăm cu toții într-o situație similară.

„Am fost și rămân în favoarea redeschiderilor. Situația în țările Schengen este destul de omogenă, dar riscul cazurilor de import este la colț. Însă avem câteva motive pentru a fi optimiști. Există studii care vor fi verificate ulterior care indică modul în care razele ultraviolete reduc supraviețuirea virusului, o acțiune pozitivă a razelor solare care ne ajută să limităm răspândirea bolii. Apoi, trebuie să menținem toate acele comportamente individuale de protecție și prevenire care funcționează bine. Să nu renunțăm la vacanțe, dar să evităm adunările, să purtăm măști. Nivelul de atenție trebuie să rămână ridicat”, a atras atenția oficialul de la Milano.

„Jocul va fi schimbat doar de un vaccin”, insistă medicul italian. Din păcate, sunt șanse foarte mici să fie disponibil la scară largă înainte de finele acestui an.

„Nu cred că poate fi administrat în siguranță înainte de 2021. Am mari speranțe, deoarece există peste o sută de studii pentru dezvoltarea profilaxiei, dar încă în faza inițială. Efectele secundare trebuie verificate. Deocamdată, a dat naștere la reacții limitate: câteva linii de febră și durere, nu mai mult decât alte vaccinuri. Mai presus de toate, vom evalua răspunsul imunitar și durata sa”, a concluzionat Roberto Cauda în același interviu, citat de Playtech.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: