image
Sursa foto: Foto: Nadejda Roscovanu

Constrânşi de sărăcie, veteranii au protestat cu riscul să fie amendaţi // FOTOREPORTAJ

Veteranii războiului de pe Nistru şi Afganistan, participanţii lichidărilor consecinţelor de la Cernobâl, soţiile văduve şi copiii rămaşi orfani ai celor care şi-au pierdut viaţa în conflictele armate au protestat azi, 17.05.2020, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului. Mulţi dintre ei, rămaşi cu dizabilităţi în timpul războiului, au venit sprijiniţi de bastoane la protest, cu măşti pe faţă şi cu tricolorul în mâini.

Clădirea Guvernului R. Moldova a fost înconjurată de forţe de ordine, insclusiv mascaţi. Poliţia nu a lăsat să fie amplasat în piaţă un closet mobil, care a fost închiriat de veterani. Protestatarii au purtat măşti, dar nu au prea respectat distanţa socială impusă în această perioadă.

protestprotest

Acest protest, pe timp de pandemie, a avut loc în urma ignorării de către guvernanţi a cerinţelor înaintate la protestul declanşat de veterani la 2 martie 2020. Atunci, conducerea le-a făcut nişte promisiuni, de care au uitat, afirmă veteranii. Pe lângă acele revendicări, protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de situaţia politică din R. Moldova.

protestprotest

Liderii protestului, care au vorbit de pe scena improvizată, au cerut camarazilor veterani să protesteze paşnic, să fie uniţi şi să nu admită provocările de genul celor care au avut loc la protestul precedent.

protestprotest

„Noi am stat la fundamentul acestui stat! Dar, acum, în Parlament, parcă-i o bişniţă, se vând deputaţii, trec dintr-un partid în altul. Parlamentul astăzi a devenit o structură de a face bani. Se vând deputaţii cu sutele de mii. Pentru ce am luptat noi? Ca să transformăm statul acesta într-o bişniţă? Vreau să vă reamintesc că pe 2 martie noi am înaintat nişte revendicări. Am avut întâlniri cu prim-ministrul şi ministra Dumbrăveanu, cu diferiţi secretari de stat, care ne-au promis că vor crea acel birou unde vor pune în discuţie cerinţele noastre şi vom fi informaţi ce au decis. Au trecut trei luni de zile, dar nu am primit nicio informaţie de la ei. Înseamnă că iar şi-au bătut joc de noi. De aceea, noi le reamintim că revendicările noastre sunt aceleaşi. Cerem să avem un birou al nostru, care să apere interesele veteranilor, cum există în alte ţări. Ne-au întrebat de unde să ia ei bani. Se pot obţine bani din diferite economii. Ei se joacă cu noi, dar noi suntem o forţă! Avem răbdare, dacă n-om fi auziţi, ne-om grămădi şi mai mulţi aici”, a făcut apel unul dintre liderii protestelor către guvernanţii de dincolo de ferestrele Guvernului R. Moldova.

protestprotest

Cerinţele veteranilor au fost citite public, pentru cei care nu le cunosc. Astfel, ei cer restabilirea înlesnirilor stabilite de primul parlament al R. Moldova: tratament în centrul de reabilitare o dată pe an, foi la sanatoriu o dată pe an, medicamente gratuite veteranilor şi membrilor familiilor, poliţă medicală gratuită pe viaţă, tratament şi investigaţii gratuite în instituţiile medicale pentru veterani şi membrii familiilor, achitarea serviciilor medicale la 50 procente pentru veterani şi membrii familiilor, credit nerambursabil de 82 de mii de lei pentru construirea şi reparaţia locuinţelor persoanelor care nu au beneficiat de aceşti bani în prima tranşă, indemnizaţii lunare de 1700 de lei, indemnizaţii anuale de Ziua Independenţei , la 27 august, şi la 2 martie, de Ziua veteranilor, călătorii gratuite în transportul public şi urban, locuri de muncă pentru veterani, vârsta de pensionare de 55 de ani, cu stabilirea mărimei pensiei nu mai mică de minimum de existenţă, distincţii de stat, ajutor pentru funeralii şi onoruri militare pentru veteranii decedaţi.

protestprotest

Protestatarii au scandat lozinci care cheamă guvernul şi actualul preşedinte să demisioneze. Ei consideră că actuala conducere de stat nu reprezintă valorile pentru care au luptat şi şi-au sacrificat viaţa. Au cerut respectarea legii, considerând că aceasta nu este respectată, iar justiţia ar fi subordonată „corupţilor de la putere”.

protestprotest

„Suntem cea mai vulnerabilă pătură din societate. Avem invalizi, oameni care şi-au pierdut viaţa şi sănătatea pentru ţară, ca ei să aibă nişte fotolii calde, ca ei să promoveze nişte scheme corupte. Noi nu avem economie, toată economia a plecat în tenebru. Noi nu avem justiţie, justiţia este numai a lor. Noi suntem persecutaţi, noi suntem amendaţi. Unde s-a mai văzut, oameni buni, cu un salariu de 2000 de lei să fii amendat de 20 000? Ce vor ei să facă, să trăiască pe spatele nostru?”, s-a adresat un veteran de la tribună, către colegii săi protestatari.

protestprotest

„Atunci, ţara nu avea armată şi au ieşti să lupte voluntarii, care au fost băgaţi în prima linie şi au rămas pe câmpul de luptă, ori au rămas invalizi pe viaţă. Cei care sunt azi la putere, nu se regăsesc printre cei care au luptat în 1992. Ei se gândesc doar la ei. Uită că există veteranii care au pierdut sănătatea, familiile pentru independenţa acestui stat”, a spus un alt veteran.

protestprotest

„Jos dictatura!”, „Jos Dodon!”, „Unire veterani! Unire moldoveni!”, „Jos guvernul lui Dodon şi Chicu!”, „Dodon la tomberon!”, „Jos parlamentul!”, au strigat veteranii în faţa Guvernului R. Modlova, apoi în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei.

protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: