image
Sursa foto: jurnal.md

În timp ce conducerea de vârf chefuiește și călătorește, unii copii din Republica Moldova mor de foame

La cinci ani ai săi, Eugen cântărește doar 9 kilograme, deoarece mama sa nu are posibilități să-i asigure produse alimentare specifice pentru copiii care suferă de malnutriție. Asta în timp ce din bugetul statului se alocă lunar câte 100 de mii de lei pentru întreținerea vilei prezidențiale de la Condrița.

În plină pandemie, premierul Ion Chicu ar fi organizat o nuntă luxoasă pentru fiul său la o vinărie privată, păzită inclusiv de serviciul Pază de Stat, pentru ca nimeni din presă să nu aibă acces la manifestație. La fel, toți angajații localului ar fi fost „rugați frumos” să nu filmeze, fotografieze și să posteze imagini de la nunta anului pe rețelele de socializare... Nu cumva să afle lumea cât caviar și vin scump s-a consumat...

Președintele Igor Dodon, venit de la sanatoriu din Rusia, unde și-a dres sănătatea, a fugit „să se roage” pentru popor pe muntele Athos. Tot se laudă pe pagina sa de Facebook, în vestita sa emisiune „Președintele Răspunde”, că practic nici nu doarme noaptea la cât muncește și se spetește pentru cetățenii din RM.

În timp ce conducerea de vârf „muncește” în sudoarea frunții pentru popor, unii copii mor de foame la propriu

„Eugen cântarește 9 kg la 5 ani... Are intoleranță la gluten și malnutriție severă... Mama abia reușește să îi asigure cu mâncare, nemaivorbind de laptele special (niciunul asigurat de stat) sau produse fără gluten! La fel și Octavian, și Iurika, și Silviu, și Anatol, și Ion, și Amelia, și Cristina și lista poate continua... Copii pe care îi doare fiecare osișor la cât de slabi sunt. Care nu pot ridica nici capul pentru că abia cântaresc câteva kg la anii lor... Copii care au ramas și vor rămâne în afara școlii online pentru că nu au nici măcăr cel mai simplu telefon. Între timp, la Poiana, nuntașii savurează din tortul miresei pe timp de pandemie”, scrie pe pagina sa de Facebook Cristina Mastac, femeia care de ani de zile luptă pentru viața acestor copii.

Cristina îmi spune că la moment are grijă de soarta a 18 copii cu diferite maladii.

eugeneugen

În Republica Moldova există doar o singură secție de pediatrie, dereglări metabolice și malnutriție, care tratează copiii subnutriți. Această secție se află la spitalul de copii Emilian Coțaga. Din numărul total de copii care ajung în această secție, aproximativ 35% au probleme de malnutriție. Și malnutrițiile sunt diverse, iar printre cauzele principale care le provoacă sunt patologiile – anomalii de dezvoltare, malformații cardiace, al tractului urinar, maladii metabolice, genetice, etc.

copilcopil

ANSP menționează că în Republica Moldova subnutriția este o problemă de sănătate publică. Conform datelor statistice al sistemului de sănătate, în 2019, la copiii cu vârsta de până la un an, incidența prin malnutriție a constituit 12,8 cazuri la o mie de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la o mie de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0-5 ani în aceeași perioadă a constituit cinci cazuri la o mie de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la mie de copii.

Ce face statul pentru acești copii? Mai nimic, sunt surzi, orbi, muți

De obicei, mamele copiilor care suferă de malnutriție sunt șomere, astfel primind de la stat o indemnizație mizeră, care nu ajunge nici pentru o săptămână de alimentație a unui copil bolnav. Din 1 ianuarie 2020, indemnizația lunară pentru creșterea și îngrijirea copilului persoanelor asigurate și neasigurate a fost majorată (cu 100 lei) și a ajuns să constituie 640 de lei.

Conform Biroului Național de Statistică, în 2018 în RM existau în jur de 10.600 de copii cu dizabilități care au beneficiat de alocaţii sociale de stat, 45,1% fiind copii cu dizabilităţi severe. Mărimea medie a alocaţiei pentru copiii cu dizabilităţi a constituit în 2018, 702,2 lei, majorându-se de 1,7 ori, comparativ cu anul 2014.

Alocațiile pentru copiii cu dizabilități în câțiva ani s-au majorat tocmai de 1,7 ori în timp ce salariile celor care trebuie să se ocupe de bunăstarea acestor copii s-a majorat dublu sau triplu. Doar întreținerea vilei prezidențiale de la Condrița, unde chefuiește după bunul plac Igor Dodon, costă bugetul de stat lunar circa 100.000 de lei.

La fel, întreținerea unui deputat ne costă lunar circa 40.000 de lei. Salariu -18.000 de lei, chetuieli pentru consilieri -12.000 de lei, 6.500 – indemnizație pentru transport, 4.800 de lei – bani pentru chirie, pe care îi primesc acei deputați care nu au o locuință în capitală. La fel aceștia primesc 2.000 – 3.000 de lei prime de sărbători.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: