image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Alarmant: În RM, apa din fântâni poate fi periculoasă; Conține fluor, sulfaţi, nitrați şi multe alte elemente chimice

Circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% din apele din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică. Cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sunt fântânile.

Potrivit specialiștilor, apa are fie o duritate joasă, fie o duritate prea înaltă, cloruri și conductivitate care depășesc concentrația maxim admisibilă. Apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice, anunță Apă – Canal Chișinău.

Calitatea apei potabile din sursele subterane, în unele cazuri, nu corespunde nici după indicii bacteriologici. Cel mai mult sursele subterane de apă sunt afectate de fermele zootehnice, gunoişti, depozitele de îngrăşăminte şi deşeuri, precum şi de lipsa sistemelor de tratare și dezinfectare a apei.

Astfel, apa din fântâni poate fi periculoasă. Motivul: nitriții, nitrații și alte elemente care se găsesc în apă în concentrații ce depășesc parametrii de calitate a apei stabiliți prin Legea nr. 182 din 19 decembrie, 2019 privind calitatea apei potabile.

Potabilitatea și calitatea apei furnizată de S.A. „Apă-Canal Chişinău” este confirmată prin analize de laborator efectuate de laboratoarele proprii, de proces și de control, dar și prin analizele efectuate în cadrul programelor de monitorizare de audit a calității apei potabile, pe care le realizează instituțiile de resort, pentru asigurarea conformării calității apei potabile la reglementările legale pentru consumatori. De aceea, este primordial pentru fiecare să consume apă de calitate.

În urma investigațiilor efectuate se constatată că „Apa de la robinet este de bună calitate, nu influenţează negativ sănătatea şi nu trebuie tratată și filtrată suplimentar”.

S.A. „Apă-Canal Chişinău” susține că chișinăuienii plătesc cel mai puțin pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă- 8,65 lei și pentru canalizare- 2, 04 lei, puțin peste 10,69 lei pentru un metru cub. Acesta fiind cel mai mic tarif din Moldova. De exemplu, în Ceadîr-Lunga, pentru un metru cub de apă cnsumatorii casnici plătesc mai bine de 32 de lei, iar la Glodeni consumatorii noncasnici achită 107 lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: