image
Sursa foto: jurnal.md

PAS propune un premiu anual pentru bugetari: „Ar însemna 2600 de lei pentru profesorii tineri și 4200 celor cu experiență”

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au înaintat mai multe amendamente la Legea Bugetului de Stat 2020 și politica bugetar-fiscală prin care propun restabilirea mai multor programe sociale pregătite de fostul Guvern condus de Maia Sandu.

Fostul ministru al Finanțelor, Natalia Gavrilița, afirmă că pe lângă deficitul bugetar record și lipsa finanțării acestuia, actualul Guvern a tăiat zeci de programe sectoriale în valoare de peste 500 milioane lei, care erau planificate în Bugetul Solidarității al Guvernului Sandu.

Printre programele tăiate se numără: transferuri către APL în valoare de 180 de milioane de lei, lansarea programului de accelerare pentru startup-uri în IT, asigurarea cu mere a instituțiilor bugetare, executarea lucrărilor de reabilitare a izvoarelor, protejarea și conservarea cimitirului evreiesc din mun. Chișinău, susținerea implementării Planului național de acțiuni de dezvoltare a competențelor parentale pentru anii 2019-2024 și multe altele. Prin amendamentele depuse, fracțiunea PAS intenționează să restabilească aceste programe.

„Am solicitat să fie inclusă în bugetul pentru anul 2020 finanțarea premiului anual pentru personalul din unitățile bugetare. În educație asta ar însemna un bonus de 2600 de lei pentru un cadru didactic tânăr și până la 4200 de lei pentru un cadru didactic cu experiență. De menționat că acordarea acestor premii a fost planificată în Bugetul Solidarității și nu s-a mai regăsit în bugetul Chicu”, a menționat deputatul Dan Perciun

De asemenea, este propusă reintroducerea programului „Ajutor la Contor” care presupune câte 50 de lei pe lună pentru fiecare pensionar cu pensia mai mică decât minimul de existență, la plata facturilor pentru energia electrică.

Printre alte amendamente la Bugetul de Stat 2020 se numără introducerea prețului minim la țigări, prevedere care va descuraja fumatul în special în rândul păturilor social-vulnerabile, și alocarea mijloacelor financiare pentru un program de instruire în limba română pentru minoritățile naționale.

În cadrul Politicii bugetar-fiscale pentru 2020, PAS propune restabilirea accizei reduse cu 50% pentru mașinile hibrid, pe motiv că anularea acestei facilități de către Guvernul Chicu este o subminare a eforturilor societății de a promova mijloace de transport mai ecologice.

De asemenea, au fost propuse o serie de amendamente care prevăd micșorarea birocrației pentru micii antreprenori, printre care: acceptarea cecurilor emise de mașinile de casă și control în calitate de documente confirmative pentru a confirma cheltuielile; excluderea locului ștampilei din facturile fiscale și alte documente primare de strictă evidență utilizate în activitatea de întreprinzător; acceptarea facturilor fiscale scanate și trimise pe email, ca dovadă contabilă, etc.

La aceeași politică bugetar-fiscală, deputatul Segiu Litvinenco a propus amendamente care să restabilească procedura de angajare prin concurs a mai multor funcționari publici, printre care șefii la Fisc, Biroul Vamal, „Agenţia Servicii Publiceˮ și alte instituții.

Deputații au venit cu amendamente și în susținerea diasporei: creșterea finanțărilor până la 6 milioane de lei a Biroului de Relații cu Diaspora, precum și reducerea de până la 3 ori a taxei rutiere percepută la intrarea în țară.

De asemenea, fracțiunea PAS cere deschiderea a cinci consulate noi în cinci orașe unde comunitatea de moldoveni este foarte mare: Chicago (SUA), Sacramento (SUA), Calgary (Canada), Nisa (Franța) și Timișoara (România).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: