image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

CSS recomandă Parlamentului formarea a două comisii privind inflația și carburanții; Maia Sandu: Nu vom tolera monopolurile

Parlamentul urmează să constituie două comisii, una care să examineze procesul decizional privind controlul inflației și politica monetară, iar alta privind eficiența aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.

Despre aceasta a anunțat președintele RM, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

La ședința CSS s-a discutat despre efectele economice și sociale ale creșterii prețurilor și riscurile asupra economiei naționale.

„Am cerut clarificări de la sectoare unde există semnale că nu s-a intervenit la timp sau acolo unde monopolurile există în continuare. Ministerul Muncii lucrează la programe țintite de ajutor a cetățenilor cei mai afectați de creșterea prețurilor. Cheltuielile operaționale ale întreprinderilor energetice trebuie să scadă, nu putem accepta includerea continuă în tarife a ineficienței administrării acestor întreprinderi. Vom depune eforturi pentru a încuraja inițiativa privată. Nu vom tolera încercările de monopolizare și de utilizare a poziției dominante pe piață pentru extragerea de supraprofit”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit recomandărilor CSS, comisia parlamentară care va examina procesul decizional privind controlul inflației și polica monetară se va axa pe decizile luate în ultimele 18 luni.

Totodată, Ministerul Economiei va analiza și va elimina restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate, iar lanțurile ineficiente de intermediari care monopolizează canalele de distribuire și majorează prețurile nejustificat vor fi eliminate.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmează să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor energetici, politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor din sectorul energetic.

CSS mai recomandă Ministerului Muncii să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor de combatere a creșterii prețurilor.

De asemenea, urmează să fie dezvoltat un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltare a ÎMM-urilor pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare. Guvernul va implementa reglementări specifice perioadei de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice.

Șefa statului a precizat că va convoca o nouă ședință a CSS săptămâna viitoare, când va fi abordat subiectul securității alimentare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: