image
Sursa foto: revistafibra.info

Papa Francisc: Emigraţia şi natalitatea scăzută au creat o „iarnă demografică” în Europa

Papa Francisc, aflat duminică într-o vizită în Bulgaria, a îndemnat liderii europeni să se ocupe de problema inegalităţii sociale, care generează emigraţie şi contribuie la scăderea natalităţii, relatează cotidianul The New York Times citat de Mediafax.

"Bulgaria, la fel ca multe alte ţări din Europa - trebuie facă faţă la ceea ce poate fi considerată drept o nouă iarnă: iarna demografică care a căzut ca o cortină de gheaţă peste o mare parte a Europei, consecinţă a diminuării încrederii în viitor", a declarat Suveranul Pontif într-un discurs la Palatul prezidenţial din Sofia.

Liderul Bisericii Catolice a cerut autorităţilor din Bulgaria "să se străduiască să creeze condiţii care să îi determină pe tineri să-şi investească energiile şi să-şi plănuiască viitorul, ca indivizi şi familii, ştiind că au posibilitatea de a duce o viaţă demnă în ţara lor natală".

Totodată, Papa Francisc "a sugerat respectuos" că bulgarii trebuie să recunosc că imigranţii fug din calea războaielor sau sărăciei extreme "pentru a găsi noi oportunităţi în viaţă sau pur şi simplu pentru un loc sigur de refugiu". Suveranul Pontif a îndemnat bulgarii să-şi deschidă inimile faţă de imigranţi.

Papa Francisc efectuează duminică o vizită în Bulgaria, unde se va întâlni cu oficiali de la Sofia şi va vizita un centru de refugiaţi, însă vizita Suveranului Pontif este considerată drept una potenţial delicată în contextul relaţiilor glaciale între Biserica Ortodoxă Bulgară şi cea de la Roma,

Cu câteva înainte de vizita Suveranului Pontif, Biserica Ortodoxă Bulgară a anunţat că membrii clerului bulgar nu vor participa la ceremonii religioase sau rugăciuni alături de Papa Francis. Totuşi, Patriarhul Neofit şi alţi prelaţi au programate întrevederi cu liderul Bisericii Catolice, informează postul Deutsche Welle.

Suveranul Pontif urmează să se întâlnească duminică şi cu premierul bulgar Boiko Borisov, care a salutat vizita Papei Francis, spunând că "reflectă interesul său pentru dezvoltarea economică paşnică a Balcanilor".

Este de aşteptat ca Papa Francisc să vorbească în cursul vizitei sale în Bulgaria şi despre situaţia imigranţilor, un subiect delicat având în vedere poziţia antiimigraţie a Guvernului de la Sofia.

De asemenea, Papa Francis va efectua marţi o vizită în Macedonia de Nord, unde va vizita Casa Memorială a Maicii Tereza.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: