image
Sursa foto: 123rf.com

Cercetătorii au creat creiere-cyborg: Cum va revoluționa asta domeniul tehnologiei

Cercetătorii de la startup-ul de biotehnologie Cortical Labs au creat „mini-creiere” formate din opt sute de mii până la un milion de celule vii ale creierului uman, într-o cutie Petri, relatează New Scientist. Celulele sunt plasate deasupra unei matrice de microelectrozi care analizează activitatea neuronală.

„Credem că este corect să le numim creiere cyborg”, a declarat pentru New Scientist Brett Kagan, director științific la Cortical Labs și lider de cercetare al proiectului.

Pentru a învăța mini-creierele jocul respectiv, echipa a creat o versiune simplificată a lui „Pong”, fără adversar. Un semnal este trimis fie la dreapta, fie la stânga matricei pentru a indica unde se află mingea, iar neuronii din celulele creierului trimit semnale înapoi pentru a muta paleta.

„Ne referim adesea la ele ca trăind în Matrix”, a spus Kagan revistei, într-o referire înfiorătoare la filmul din 1999 în care oamenii sunt înrobiți de stăpânii AI într-o simulare atotcuprinzătoare. „Când sunt în joc, creierele cred că sunt paleta”.

Ei bine, acesta este un concept suficient de înfricoșător pentru a provoca o panică existențială pentru oricine. Kagan a spus că, deși mini-creierele nu pot juca jocul la fel de bine ca un om, ele învață mai repede decât unele cu AI.

„Aspectul este cât de repede învață, în cinci minute, în timp real”, a spus cercetătorul pentru New Scientist. „Este cu adevărat un lucru uimitor pe care biologia îl poate face”.

Echipa de la Cortical Labs speră să-și folosească descoperirile pentru a dezvolta o tehnologie sofisticată folosind „neuroni biologici vii integrați cu calculul tradițional de siliciu”, potrivit site-ului web, citat de Playtech.ro.

Deci da, vor să creeze creiere cyborg care să folosească celule biologice reale – ceea ce are sens. Deoarece neuronii pot învăța atât de repede, acest lucru poate îmbunătăți considerabil IA actuală atunci când sunt combinați cu învățarea automată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: