image
Sursa foto: jurnal.md

Mii de moldoveni reveniți din Italia, din zone afectate de coronavirus, indică date false în fișe pentru a nu fi găsiți

Aproximativ 2 mii de persoane, care au intrat în Moldova prin punctele de frontieră sau au tranzitat țara, au indicat informații false în fișele epidemiologice îndeplinite. Oamenii indică, de cele mai deseori, adrese greșite, astfel nu pot fi monitorizați de către medicii de familie.

Asta înseamnă aproximativ 20% din numărul total al fișelor completate timp de 9 zile, de când a fost instituită obligativitatea pentru cei care au călătorit în țările cu focare de COVID 19.

De ce oamenii scriu date greșite, nu e clar. Cert este că poliția de frontieră este cea care trebuie să-i informeze despre necesitatea îndeplinirii fișelor epidemiologice. Se pare însă că acești călători nu vor păți nimic, pentru că legea nu prevede niciun fel de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor contagioase.

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, din 28 februarie și până în prezentat au fost procesate în jur de 7,5 mii de fișe epidemiologice, scrie Sănătate INFO. Cele mai multe dintre ele sunt completate de către cetățeni care revin în Moldova din Italia.

„Zilnic noi procesăm în jur 700-800 de fișe epidemiologice din toate punctele de frontieră. Ieri au fost procesate peste 1.700, dintre care peste 400 au fost completate incorect. Nu știm dacă cetățenii fac acest lucru din neatenție sau rea voință, dar medicii de familie nu-i pot monitoriza, dacă ei indică date greșite”, a declarat pentru Sănătate INFO Dumitru Capmari, șeful Direcţiei management al urgenţelor de sănătate publică din cadrul ANSP.

În Republica Moldova, polițiștii de frontieră și vameșii sunt responsabili de informarea cetățenilor privind necesitatea îndeplinirii fișelor epidemiologice. Tot poliția de frontieră este cea care le solicită cetățenilor care revin din țări cu focare de coronavirus să completeze fișele epidemiologice. Însă poliția de frontieră, spune șefa Secției Relații Publice a Poliției de Frontieră, verifică dacă cetățeanul a completat toate datele, nu și dacă acestea corespund cu cele din actul de identitate.

„Cetățenilor care vin din Italia li se oferă obligatoriu fișe epidemiologice individuale. Le cerem să completeze cu date corecte și să răspundă sincer la toate întrebările, pentru că ulterior aceste fișe ajung la medicii de familie, care trebuie să-i monitorizeze pe fiecare în parte timp de 14 zile, cât e perioada de incubație a acestei boli”, a precizat Raisa Novițchi.

Potrivit legislației, de pedeapsă contravențională se fac pasibili doar cei care fac declarații false în fața organului de urmărire penală.

În timp ce în Moldova, autoritățile mizează pe responsabilitate și bunul simț al călătorilor, în România, de exemplu, persoanele care vin din zone cu Coronavirus și ascund acest lucru riscă pușcărie între 1 lună și 2 ani sau amendă. Decizia a fost anunțată la sfârșitul lunii februarie.

În Moldova mingea este pasată de la o instituție la alta. Responsabilii din ANSP spun că aceste date trebuie să le dețină Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății declară invers. în consecință, nu se știe câți moldoveni sunt în izolare la domiciliu sau în carantină din cauza coronavirusului.

Autoritățile recomandă populației ca orice semn de boală se prezinte cât mai repede la medic. Ei mai atenționează că orice persoană se poate infecta de COVID 19, pentru că boala se transmite prin aer, de obicei după un contact apropiat cu un pacient infectat, de exemplu, la locul de muncă, în gospodărie sau într-o unitate de asistență medicală. Virusul se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale. Este importantă exersarea unei igiene respiratorii bune.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: