image
Sursa foto: jurnal.md

Spânu: Proiectul privind evaluarea externă a judecătorilor va ajunge în Parlament la toamnă; Gribincea: Nu este realist

Proiectul privind evaluarea externă a judecătorilor va ajunge în toamnă pe masa deputaților, dă asigurări Secretarul general al PAS, Andrei Spânu, care a avut și un mesaj către magistrați - „Să nu ne sune, pentru că nici noi nu-i vom suna”.

„Noi la PAS nu dăm telefoane judecătorilor și nu vom da în continuare, indiferent de cine e acest judecător. Mesajul nostru public este, nici ei să nu sune, pentru că nici noi nu-i vom suna, ca să rezolve într-un fel sau altul anumite dosare. Să începem cât mai repede evaluarea externă a judecătorilor, astfel încât să ne dăm seama cine sunt judecătorii care trebuie să plece din sistem și cine sunt cei care să rămână indiferent de gradul de rudenie, afinitate sau alt tip de legătură”, a declarat Andrei Spânu în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

De cealaltă parte, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, consideră că Parlamentul nu va reuși până în toamnă să voteze o lege privind mecanismul de evaluare externă a judecătorilor

„Nu este realist. Va trebui să aveți cel puțin două opinii ale Comisiei de la Veneția pe această chestiune. Nu e exclus că Comisia de la Veneția va cere să căutați o majoritate constituțională pentru această inițiativă, deoarece se impune suspendarea competențelor CSP și ale CSM. Până în martie, șansa e foarte mică să aveți proiectul modificat. Urmează crearea acestei comisii de evaluare externă. 12 - 15 oameni să găsești și toți să fie incoruptibili nu e așa de ușor. Cel mai devreme, un mecanism în funcțiune am putea avea prin mai, anul viitor, iar primii judecători evaluați - în vară. PAS nu are dreptul să dea greș pe această reformă. Evaluarea se face o singură dată într-un secol”, a menționat Gribincea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: