image
Sursa foto: Jurnal.md

Morari: Plahotniuc a beneficiat de zeci de milioane de euro din Bass Systems și BB Dializă; Unde au ajuns banii

Oligarhul Vladimir Plahotniuc a beneficiat de zeci de milioane de dolari din companiile Bass Systems și BB Dializă, abonate la banii statului. Cel puțin asta susține Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, care a făcut declarații în acest sens în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Potrivit lui Morari, pe masa procurorilor există suficiente probe care demonstrează că Plahotniuc a beneficiat de cel puțin 8-9 milioane de euro din profiturile companiei Bass Systems.

„Acești bani au ajuns pe conturile companiei Vanguard International Ltd, care îi aparține lui Plahotniuc. O parte din bani a ajuns prin intermediul unor firme intermediare, care sunt o sumedenie, și au trecut trei jurisdicții, Singapore, Hong-Kong și Emiratele Arabe Unite. Atunci când am fost suspendat din funcție urma să fac o deplasare în Emirate pentru a cere crearea unei comisii rogatorii”, a declarat Morari.

În pofida acestor dovezi, Judecătoria Centru a deces recent să fie scoasă de sub sechestru compania Bass Systems, devenită între timp S&T IT Services. Sechestrul fusese aplicat în toamna anului trecut, în cadrul unor dosare de spălare de bani cu implicarea lui Plahotniuc.

„Îmi este greu să înțeleg decizia de a scoate compania de sub sechestru, în condițiile în care nu au fost executate cererile comisiilor rogatorii, o astfel de decizie este pripită, prematură și neîntemeiată” , a mai spus Morari.

El a mai menționat că de-a lungul timpului, Bass Systems a beneficiat de contracte cu statul în valoare de câteva miliarde de lei.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție susține că o astfel de schemă a fost implementată și în cazul alte companii abonată la banii statului, BB Dializă.

„Din dosarul penal reieșea că din BB Dializă, o parte din bani, câteva milioane de euro, au ajuns în conturile soției lui Plahotniuc”, a dezvăluit procurorul suspendat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: