Într-o scrisoare către ANSA, Rosselhoznadzor solicită ca în certificatele fitosanitare să fie indicată informaţia despre producător și dizlocarea plantației.

La rândul său, Agenţia anunță că a informat inspectorii din toate subdiviziunile teritorale, asociaţiile producătorilor şi exportatorilor de fructe din Republica Moldova despre conținutul scrisorii.

Totodată, ANSA a obligat exportatorii de fructe sâmburoase în Federaţia Rusă să prezinte rezultatele analizelor de laborator care ar atesta lipsa organismului de carantină pentru statul importator. Doar în baza acestor analize se perfectează certificatul fitosanitar de export.

„Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a inițiat o anchetă de serviciu pentru a stabili trasabilitatea produsului notificat de partea rusă, va analiza documentele și rezultatele de laborator și va publica suplimentar rezultatele anchetei”, mai precizează ANSA.

În funcție de rezultatele anchetei, ANSA va solicita Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară „crearea unei comisii mixte pentru inspectarea în comun, cu prelevări de probe de fructe din depozitele frigorifice, atât din raionalele menţionate, cât şi din alte raioane, la alegerea Federaţiei Ruse”.