image
Sursa foto: facebook

Declarație: „Guvernarea sfidează jertfa celor care au apărat independența prin tolerarea fărădelegilor regimului separatist”

Platforma DA a luat act de cazul veteranului de război din s. Hagimus, raionul Căușeni, Vasile Crețu, căruia persoane neidentificate, i-au aruncat un cocktail Molotov în ogradă și mesaje cu amenințări că dacă va continua să protesteze, data viitoare îi va fi aruncată o grenadă.

Satul Hagimus este o localitate aflată sub jurisdicția Chișinăului, deși se află în apropiere de așa-zisa Zonă de securitate. La câteva zeci de metri de casa lui Vasile Crețu, lângă linia de cale ferată, a fost instalat unul din cele 37 de posturi ilegale instituite abuziv de regimul separatist de la Tiraspol, profitând de restricțiile pandemice. Tot aici, în camp, militarii ruși au instalat un cort, împiedicând sătenii să circule nestingherit, se menționează într-un comunicat emis de Platforma DA.

Aceeași sursă subliniază că veteranul a luptat în războiul din 92 pe platoul Tighina de la 27 martie până pe 31 august, făcând parte dintr-un grup al serviciului de securitate. A participat la mai multe acțiuni în cadrul cărora și-a pus viața în pericol. În 1992 a fost nevoit să-și lase casa din oraș și să se refugieze cu familia la Hagimus. După încheierea războiului, soția și copiii au revenit la Tighina și au suportat de-a lungul anilor multe situații în care au fost batjocoriți de susținătorii regimului secesionist.

„Acesta este unul din destinele dificile ale oamenilor trecuți prin război, apărători ai independenței Republicii Moldova. Platforma DA condamnă vehement perfidia cu care actuala conducere tratează veteranii, sfidându-le jertfa prin atitudinea incalificabilă față de combatanții protestatari, față de tolerarea fărădelegilor autorităților separatiste nerecunoscute și chiar stimularea acestora prin cedarea anticonstituțională de teritorii și prin recunoașterea rușinoasă a lui Krasnoselski drept „președinte al Transnistriei”, se mai spune în declarația Platformei DA.

Amintim că intimidarea veteranului cu un obiect inflamabil a avut loc în dimineața zilei de 28 iulie. Veteranul a declarat pentru Jurnal. md că a chemat poliția la fața locului. Făptașii deocamdată nu au fost identificați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: