„MAEIE, prin intermediul Ambasadei RM la Paris, a întreprins o serie de demersuri în adresa autorităților franceze pentru soluționarea cazului în interesul cetățenilor moldoveni. În seara zilei de 29 octombrie 2019, consulul Ambasadei RM la Paris, împreună cu soții Zubcov și avocatul acestora, au efectuat o vizită la centrul social din or. Sucy-en-Brie, la care se află cei doi minori, unde s-au asigurat că starea copiilor este una bună și nu au probleme de sănătate”, se spune într-o declarație a ministerului.

Totodată, MAEIE a inițiat crearea unui grup de lucru inter-instituțional cu implicarea instituțiilor de resort ale RM, pentru identificarea acțiunilor ce urmează a fi întreprinse în soluționarea acestui caz și eventual, în cazul obținerii acordului părții franceze, pentru a efectua repatrierea asistată a copiilor în Republica Moldova, sub monitorizarea autorităților competente moldovenești.

„MAEIE acordă în mod prioritar atenție situației familiei Zubcov și va monitoriza în continuare evoluția acestui caz”, asigură Ministerul de Externe.

Precizăm că familia Zubcov, stabilită de câteva luni în Franța, a ajuns în vizorul autorităților franceze la sfârșitul lunii septembrie curent, când directoarea grădiniței la care mergea fetița a sunat-o pe mama micuței după ce a observat vânătăi pe corpul ei. Au fost sesizate autoritățile, iar părinții au fost luați la poliție, unde tatăl copiilor a fost ținut 48 de ore, iar mama copiilor, fiind și însărcinată în 5 luni, a fost reținută timp de 24 de ore. Copiii cuplului au fost duși într-un centru de plasament. Părinții au recunoscut că au lovit-o pe micuță, însă spun că a fost o lovitură ușoară și că a fost cu titlu de excepție pentru că fetița era foarte neascultătoare, jucându-se cu un fir electric deteriorat.