image
Sursa foto: descopera.ro

Punctul fără întoarcere pentru Groenlanda: Topirea calotei glaciare a atins cote dramatice

Gheața Groenlandei a atins un punct sensibil din care se îndreaptă pe un drum ireversibil al dispariției complete.

Oamenii de știință de la Universitatea Ohio explică faptul că zăpada care de obicei refăcea stratul de gheață al Groenlandei nu mai poate face față ritmului în are loc topirea. Asta înseamnă că calota glaciară din Groenlanda, cel de-al doilea corp de gheață din lume ca mărime, va continua să piardă din volumul de gheață chiar dacă temperaturile globale încetează să crească, notează Science Alert, citat de descopera.ro.

„Am descoperit este că gheața care se revarsă în ocean depășește cu mult zăpada care se acumulează pe suprafața acesteia”, explică Michalea King, cercetătoarea principală a studiului.

Un viitor sumbru

Cercetătorii estimează faptul că topirea completă a calotei glaciare din Groenlanda ar putea duce, până în anul 3000 la o creștere de șapte metri a nivelului oceanelor, cu efecte dezastruase asupra orașelor de coastă. Un studiu din decembrie 2019 confirmă că gheața Groenlandei este deja cel mai mare contribuitor mondial la creșterea nivelului mării. În doar următorii 80 de ani, ritmul său actual de topire ar adăuga încă 6,9 cm la nivelul mării.

„Retragerea ghețarului a transformat dinamica întregului strat de gheață, ducând la o stare constantă de pierdere a volumului”, explică Ian Howat, exper în ghețari și coautor al studiului. „Chiar dacă clima ar rămâne aceeași sau chiar mai puțin rece, calota glaciară ar pierde în continuare din masă”, adaugă acesta.

Cantitatea de gheață pe care pierde o Groenlanda în fiecare an a crescut constant în ultimele două decenii. Înainte de 2000, cercetătorii au concluzionat că gheața avea șanse egale de a câștiga sau de a pierde masă în fiecare an. Dar, porninde la evoluțiile climatul din ultimii 20 de ani, calota va câștiga în masă o singură dată în 100 de ani, explică cercetătorii.

Topirea duce la mai multă topire, deoarece acumularea de apă pe calota glaciară absoarbe mai multă lumină solară și încălzește în continuare tot ce este în jurul ei.

Studiul a fost publicat în Communications Earth&Enviroment.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: