image
Sursa foto: politia.md

Principalul martor în dosarul tentativei de asasinare a lui Plahotniuc și-a schimbat depozițiile

Principalul martor în dosarul „tentativă de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc” și-a schimbat depozițiile. Acesta s-ar fi plâns la ultima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău că a adus acuzații așa-numitului „grup Zabolotnîi”, în urma unor presiuni din partea instituțiilor de forță. Șase oameni au fost condamnați la închisoare, în urma unui proces excepțional, în care s-a făcut referire la pretinși agenți sub acoperire din Ucraina și la depozițiile unui singur martor.

Iurie Parhomenco, singurul martor în dosarul tentativei de asasinat a fostului șef PD, condamnat și el în dosar, ar fi recunoscut că în 2017 a adus acuzații sub presiune. Acum și-a schimbat depozițiile. Avocatul ”grupului Zabolotnîi”, Vladimir Curmeli, spune că martorul, aflat acum în detenție, ar fi făcut mărturisirea în cadrul ședinței din 7 octombrie, de la Curtea de Apel Chișinău, unde are loc rejudecarea dosarului.

„Principalul martor în acest dosar recunoaște că asupra lui au fost exercitate presiuni și vrea să facă alte depoziții, chiar în ședință de judecată. La întrebarea procurorului dacă își păstrează declarațiile făcute anterior în cadrul urmăririi penale și în ședințele de judecată, acesta a răspuns că atât timp cât se află în izolatorul de detenție preventivă, sub supravegherea oamenilor legii, este nevoit să susțină acele depoziții, pe care le-a semnat anterior, fiind presat fizic și psihologic. El se teme pentru viața sa și este nevoit să păstreze depozițiile făcute sub presiune”, afirmă Vladimir Curmeli, avocatul grupului Zabolotnîi.

Vorbind despre alte abateri, avocații celor șase condamnați au declarat că „întreaga învinuire adusă grupului Zabolotnîi se bazează doar pe depoziţiile unui singur martor, dovezile apărării fiind omise”.

În context, apărătorii spun că „nu a avut loc niciun fel de atentat la viaţa lui Vladimir Plahotniuc, iar totul a fost o înscenare ca din topor”. Potrivit lui Vladimir Curmeli, „este vorba doar despre o înscenare în favoarea lui Plahotniuc, pusă la cale de către persoane interesate”.

Solicitat pentru o reacție, avocatul lui Vladimir Plahtoniuc, Lucian Rogac, ne-a spus că nu va comenta în niciun fel aceste declarații.

Noutăţile partenerilor

comentarii: