Ţările care au avut cea mai strânsă disciplină fiscală şi au criticat cel mai mult asistenţa financiară acordată statelor din zona euro afectate de criza datoriilor au fost cele mai mari beneficiare, susţine CEP.

Lansat în 1999, euro a dus la un boom al creditării şi al investiţiilor, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor.

Dar împrumuturile au devenit dificil de rambursat după criza financiară globală din 2008, care a forţat Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia şi Cipru să solicite asistenţa financiară.

Din 1999 şi până în prezent, se estimează că în mod cumulat germanii au devenit mai bogaţi cu 23.000 euro, iar olandezii cu 21.000 euro decât ar fi fost prin alte mijloace. În schimb, italienii şi francezii au fost mai săraci cu 74.000 de euro şi, respectiv, 56.000 de euro.

Irlanda, una dintre economiile europene cu cel mai rapid ritm de creştere, nu a fost inclusă în studiul realizat de Centrul pentru Politici Europene din cauza lipsei datelor specifice, anunţă autorii Alessandro Gasparotti şi Matthias Kullas.

Aceştia au estimat cum ar fi PIB-ul în opt ţări din zona euro dacă nu ar fi moneda unică, comparând evoluţia lor cu cea a ţărilor care nu au aderat la euro, dar au avut tendinţe similare de creştere.

Printre ţările cu care a fost comparată Germania se află Bahrein, Japonia şi Marea Britanie, în timp ce printre ţările cu care a fost comparată Italia este şi Israelul, iar printre statele cu care a fost comparată Portugalia se află Barbados şi Noua Zeelandă.

În primii ani de la adoptarea euro, Grecia a beneficiat enorm, dar din 2011 a suferit pierderi masive. În perioada menţionată, fiecare grec era cu 190 de euro mai bogat decât ar fi fost prin alte mijloace, se arată în studiu.

Mai întâi un instrument virtual utilizat de specialiştii în finanţe şi contabili, moneda euro s-a materializat la 1 ianuarie 2002, astfel că acum 340 de milioane de cetăţeni din 19 ţări împart aceeaşi monedă.

În prezent, popularitatea monedei unice este la un nivel ridicat. În medie, 74% din cetăţenii zonei euro apreciază că moneda unică a fost benefică pentru UE, iar 64% pentru propria lor ţară, potrivit rezultatelor unui barometru publicat în luna noiembrie de BCE.

Moneda euro a stimulat comerţul intra-comunitar şi este a doua cea mai utilizată monedă la nivel mondial, chiar dacă rămâne mult în urma dolarului american.