image
Sursa foto: gorjeanul.ro

Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 84 de ani

Astăzi se împlinesc 84 de ani de la naşterea marelui poet basarabean, Grigore Vieru. Considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova, poetul s-a născut în anul 1935, în localitatea Pererâta, aflată acum pe teritoriul Republicii Moldova.

Fiind student, a debutat în anul 1957 cu o plachetă de versuri pentru copii „Alarma”, iar ulterior în 1968 a publicat volumul de versuri lirice „Numele tău”.

Poeziile și articolele sale, inclusiv cântecele pe versurile lui, au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din spațiul dintre Prut și Nistru. 

Pe data de 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident rutier fiind internat la Spitalul de Urgenţă din capitală.

Poetul s-a stins din viaţă la două zile după accident, ca urmare a unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. De asemenea, mai multe şcoli din republică, un bulevard din capitală şi o stradă la Iaşi, România, îi poartă numele.

Totodată, la un an de la deces, bustul marelui poet a fost instalat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare”.

Menționăm că în această zi sunt organizate mai multe evenimente culturale în cinstea marelui poet român.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: