image
Sursa foto: gagauzinfo.md

Protest la Comrat în susținerea lui Alexandru Stoianoglo: „Poporul găgăuz va ieși să-l apere”

Câteva zeci de oameni s-au întrunit azi în fața Comitetului Executiv de la Comrat în cadrul unui miting de susținere a lui Alexandru Stoianoglo, suspendat ieri prin decizia CSP din funcția de procuror general și reținut ulterior pentru 72 de ore.

Participanții la miting au cerut eliberarea lui Alexandru Stoianoglo. Ei au declarat că reținerea pare a fi „o reglare de conturi”, autoritățile l-au reținut „fără a prezenta probe”și că „procurorul general este protejat de Constituție”. Unii participanți au spus că că prin acțiunile lor autoritățile ar fi recurs la uzurparea puterii în stat.

Prezent la protest Vladimir Câssa, președintele Adunării Populare de la Comrat a declarat că deputații din UTA Găgăuzia se vor întruni azi în ședință extraordinară pentru a discuta subiectul reținerii lui Alexandru Stoianoglo. „Nu am văzut nicio probă. Timp de trei ore a fost suspendat și reținut. Oamenii sunt revoltați. Am discutat azi și cu bașcanul Irina Vlah care la fel este revoltată de această situație. Acum ne străduim să adunăm deputații și vom veni cu o declarație în acest sens”, a spus Câssa.

Și șeful Direcției afacerilor interne Ilia Stamat s-a arătat deranjat de reținerea lui Stoianoglo. „El unicul a apărat Constituția și a eliberat deținuții politici. Cerem să fie eliberat altfel poporul găgăuz va ieși să-l apere” a spus Stamat.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut marți seara pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de poliție al municipiului Chișinău. El a fost escortat din sediul Procuraturii Generale de către mascații de la Serviciul de Informații și Securitate. Potrivit procurorului de caz, reținerea a avut loc într-o cauză penală pornită pe patru capete de acuzare. Este vorba despre abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

comentarii: