image
Sursa foto: twitter.com/MAERomania

Ministrul român de Externe va menţiona luni, la Bruxelles, necesitatea creşterii sprijinului UE pentru Republica Moldova

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va menționa, luni, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, despre necesitatea creşterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova.

„Şeful diplomaţiei române va susţine continuarea izolării internaţionale a Rusiei şi consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa acestei ţări şi va prezenta analiza părţii române privind implicaţiile agresiunii militare ruse în Ucraina. El va menţiona necesitatea creşterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova, date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securităţii energetice, şi va evidenţia importanţa celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în acest an la iniţiativa sa şi a omologilor german şi francez, reuniune pe care o va coprezida la Paris, pe 21 noiembrie, alături de miniştrii de Externe din Germania şi Franţa", informează MAE de la București.

Potrivit sursei citate, miniştrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin videoconferinţă a şefului diplomaţiei de la Kiev, evoluţiile recente din Balcanii de Vest, precum şi din regiunea Marilor Lacuri din Africa.

Totodată, oficialii europeni vor discuta despre operaţionalizarea misiunii UE de monitorizare a graniţei dintre Armenia şi Azerbaidjan şi vor aborda rezultatele Ministerialei UE - CELAC de la Buenos Aires, din 27 octombrie, rezultatele reuniunii COP27 de la Sharm-el-Sheik, din 6 - 18 noiembrie, precum şi evoluţiile din Liban şi Iran.

În marja reuniunii CAE, Aurescu va participa, alături de ceilalţi miniştri de Externe din statele UE, la un mic dejun informal cu participarea liderului opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaya. Întrevederea va

Noutăţile partenerilor

comentarii: