Poliția va fi la datorie pentru asigurarea securității în preajma secțiilor de votare și menținerii ordinii publice.

Circa 4.000 de angajați vor fi antrenați pentru paza secțiilor de vot și circumscripții, iar peste 3.000 vor asigura ordinea publică și reacționarea la sesizare  cetățenilor.

De asemenea, a fost stabilit și un efectiv de rezervă, care va fi în permanență pregătit pentru a acționa în situații de urgență.

Astfel, în fiecare secție de votare deschisă în țară se vor afla câte doi polițiști, care vor monitoriza și asigura buna desfășurare a procesului de vot.

În context, Poliția solicită repetat concurenților electorali, simpatizanților acestora, cât și cetățenilor prezenți la orice întrunire, în caz de încălcări electorale sau de alt gen să sesizeze autoritățile de aplicare a legii.

Totodată, polițiștii recomandă cetățenilor:

–  să nu intre în secția de votare cu arme de foc sau arme albe;

–  să nu distrugă, deterioreze intenționat prin orice mod lista sau fișa electorală;

–  să nu scoată din localul secției de votare buletinul de vot înmânat pentru votare;

–  să nu refuze de a executa dispozițiile președintelui biroului electoral al secției de votare privind asigurarea ordinii în localul de votare și pe teritoriul aferent.

Deasemenea, cetățenii pot solicita intervenția polițiștilor dacă li s-a împiedicat exercitarea dreptului electoral sau acceesul în secția de votare.

Încălcările pot fi semnalate la numărul unic 112, la cel mai apropiat sector de poliție sau la membrii secțiilor de votare