image
Sursa foto: Jurnal.md

Guvernul a decis: Va propune Parlamentului să declare STARE DE URGENȚĂ timp de 30 de zile

În Republica Moldova va fi declarată Stare de Urgență timp de 30 de zile. Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre în acest sens, la propunerea Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. Decizia finală urmează să fie luată de Parlament.

Este primul caz în istoria Republicii Moldova de declarare a Stării de Urgență.

În Republica Moldova va fi declarată stare de urgență în contextul în care numărul total al cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 29.

Potrivit legislației, pe durata stării de urgență, poate fi restrâns, dacă este cazul, exerciţiul unor drepturi sau libertăţi ale cetăţenilor.

Starea de urgență este definită ca „ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării”.

Pe durata stării de urgență, poate fi restrâns, dacă este cazul, exerciţiul unor drepturi sau libertăţi ale cetăţenilor. Astfel, pot fi aplicate următoarele măsuri:

a) evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;

b) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

c) dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

d) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, necesar desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamânat;

De asemenea, poate fi modificată procedura de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor instituţiilor publice, iar cetățenii pot fi chemați pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii.

Totodată, pot fi introduse reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: