Potrivit Ministerului Finanțelor, la moment, conform estimărilor, 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori.

„Prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă, există riscuri extrem de mari ca în anul 2020, să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sunt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Aceasta pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.Este important ca orice măsură, inclusiv și tichetele de masă, să fie introdusă în situația când parametrii bugetari permit aceasta”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

În opinia Ministerului Finanțelor, introducerea acestei măsuri concomitent cu o reformă amplă de reducere a cotei contribuțiilor sociale a fost extrem de riscantă pentru sustenabilitatea bugetară. Pe fundalul reformei fiscale din 2018, s-au redus contribuțiile obligatorii de asigurare socială. Astfel, măsurile care afectează veniturile bugetare și în special Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat dăunează sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale.

Instituția a prezentat printr-un grafic situația transferurilor de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (sumele sunt prezentate în milioane de lei, deci în 2019, în bugetul aprobat, suma necesară transferului din bugetul de stat e 2.8 miliarde).

graficgrafic

„În aceste circumstanțe bugetare, deloc simple, este importantă o reacție promptă și urgentă la politicile care afectează veniturile Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat. Măsura dată este una responsabilă și are ca scop atât asigurarea viitorului cetățenilor, cât și sustenabilitatea și buna administrare a Bugetului de Asigurări Sociale, obiective prioritare pentru Ministerul Finanțelor”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, ieri, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat politicile fiscale incluse în Acordul cu Fondul Monetar Internațional, menite să mobilizeze resurse adiționale pentru bugetul anului 2020.

Printre acestea se numără anularea facilităților care nu au un scop de echitate socială sau de promovare a unor obiective de dezvoltare. Este vorba de anularea scutirilor la jocurile de noroc, scutirilor pentru parteneriatele public-private, anularea scutirilor pentru tichetele de masă, eliminarea cotei reduse de 10% pentru sectorul HoReCa.