image
Sursa foto: newsmaker.md

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Bradley Freden, întâlnire cu liderii ACUM

„A fost o întâlnire foarte bună”, a declarat reprezentantul Departamentului de Stat, Bradley Freden, după discuțiile purtate cu liderii Blocului ACUM Platforma DA şi PAS. Oficialul de la Washington a precizat că venirea lui la Chişinău, anume în această perioadă, nu are scopul de a influenţa formarea guvernului.

„Am avut o întâlnire foarte bună cu echipa ACUM. Ne-am întâlnit şi cu democraţii, şi cu socialiştii nu pentru a convinge formarea unui Guvern. Asta nu e treaba noastră. Perioada în care am venit e o coincidenţă. Am planificat această călătorie cu mai multe săptămâni în urmă. Desigur, e foarte interesant să fiu acum aici. Aşa cum i-am spus domnului Năstase şi doamnei Sandu: este ca şi cum aş fi spectatorul ultimei etape a jocului. Dar noi chiar suntem spectatori şi nu influenţăm nimic”, a precizat oficialul SUA.

La rândul lor, copreședinții Blocului ACUM au subliniat că emisarul american s-a arătat dezamăgit de faptul că alegerile locale din Chișinău au fost anulate.

„Dânsul a reiterat şi în această discuţie cât de dezamăgită a fost administraţia Statelor Unite în momentul în care regimul lui Plahotniuc a anulat alegerile din Chişinău. Prin această acţiune abuzivă s-au trecut toate liniile roşii. Şi în contextul actual am discutat despre cum vedem noi ieşirea din situație, cum vedem noi instaurarea unui Guvern care să recupereze, să restabilească procesele democratice în Republica Moldova. Dumnealui ne-a spus că Statele Unite sunt un prieten al blocului ACUM”, a menționat Maia Sandu.

„Am discutat mai multe subiecte, dincolo de această criză, artificial creată de cei care astăzi îşi fac oferte publice. Vorbim aici de socialişti şi Partidul Democrat. Am vorbit despre efectele acestei crize, care duce la eliminarea democraţiei, duce la anularea sau amânarea unor alegeri libere la nivel local. Am vorbit şi despre necesitatea continuării investigaţiilor internaţionale, în speţă, a investigaţiilor iniţiate încă în 2016 de instituţiile americane în ceea ce priveşte ”laundromat”-ul rusesc”, a precizat Andrei Năstase.

Întrebaţi ce cred despre informaţiile apărute în presă, potrivit cărora şeful PD ar putea forţa săptămâna aceasta un vot în Parlament pentru a fi ales în funcţia de premier, Maia Sandu şi Andrei Năstase au răspuns că acum se va vedea dacă socialiştii sunt cu adevărat anti-oligarihici şi se va vedea „până unde poate merge trădarea”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: