image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Năstase a acționat în instanță Consiliul pentru Egalitate și e gata să meargă și la CtEDO; Când e prima ședință de judecată

Liderul PPDA, Andrei Năstase, fost ministru de Interne, a acționat în judecată Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, după ce instituția a emis pe 13 ianuarie curent hotărârea potrivit căreia Andrei Năstase „trebuie să prezinte scuze publice” pentru instalarea unui crucifix în holul Ministerului de Interne.

După ce Andrei Năstase a contestat decizia Consiliului ca fiind ilegală, instanța a considerat că cererea întrunește condițiile pentru a fi judecată pe fond. Astfel, prima ședință de judecată urmează să aibă loc pe 2 aprilie 2020, la ora 9:00.

„Dacă justiția moldovenească va desconsidera abordările europene, ale lumii civilizate, jurisprudența Curții Europene în chestiuni similare, voi reclama guvernul la înalta Curte Europeană”, a precizat Andrei Năstase, pentru Jurnal.md.

judecată Năstase Consiliu pentru Egalitatejudecată Năstase Consiliu pentru Egalitate

Amintim că, pe 13 ianuarie 2020, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a emis o hotărâre în privința crucifixului inaugurat la Ministerul de Interne în perioada în care Andrei Năstase era ministru.

Potrivit deciziei Consiliului, instalarea crucifixului și discursul susținut la eveniment reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri.

Domnul Andrei Năstase va aduce scuze publice, în termen de 10 zile de la recepționarea prezentei decizii, pentru instigarea la discriminare pe criteriul de convingeri manifestată prin instalarea crucifixului și discursul de la evenimentul respectiv. MAI va înlătura simbolistica religioasă din holul instituției”, se spune în decizia care a stârnit controverse în societate.

La rândul său, Năstase a declarat că nu are de gând să prezinte scuze publice și că va merge până în pânzele albe.

„Nu despre crucifix este vorba în decizia acelui Consiliu, ci despre Andrei Năstase, care trebuie, în baza unui plan foarte bine pus la punct, să fie din nou linșat mediatic și compromis. Aș fi vrut aceeași determinare din partea instituțiilor statului în cazuri cu adevărat reale, în special a profanării simbolicii de stat de către președintele Dodon, prin scoaterea crucii din stema R. Moldova. Aștept să văd cum Dodon și ministrul său de interne vor îndrăzni să scoată Crucifixul din MAI. Ce va urma? Răstignirile din întreaga republică? Răspunsul meu, mai ferm ca niciodată, este limpede - Niciun consiliu nu mă poate obliga să mă las de Dumnezeu!”, a comentat anterior Andrei Năstase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: