image
Sursa foto: presedinte.md

Dodon ar putea pleca la Moscova pentru a testa vaccinul rusesc: „O să-i rog să-mi dea o sută de mii de vaccinuri”

Președintele Igor Dodon afirmă că, până la începutul campaniei electorale, ar putea pleca din nou la Moscova, fiind hotărât să testeze vaccinul rusesc anti-Covid.

„Acolo s-a început vaccinarea masivă. Am văzut că mai mulți conducători, deputați își administrează acest vaccin. O să-i rog să-mi dea vreo sută de mii de vaccine și să luăm grupuri de risc. Luăm medicii, îi luăm pe cei din prima linie. Să fie gratis și doar cei care doresc, nu impunem pe nimeni. Eu am spus anterior că nu trebuie să fie vaccinarea obligatorie. După ce am anunțat că sunt gata, mi-au scris vreo 5 mii de persoane: „domnule președinte, noi tot suntem gata”. Dacă cineva își asumă riscul personal, așa cum eu sunt gata, să testeze un vaccin american, chinez sau rusesc, să meargă înainte”, a declarat Dodon la Europa Liberă.

Șeful statului a adăugat că, în stadiul experimental, are mai mare încredere în vaccinul rusesc decât în unul produs de americani.

„Eu am mai mare încredere în vaccinul rusesc, deoarece noi am fost parte a aceluiași sistem medical. Eu cred că sistemul medical sovietic a fost unul din cele mai bune din lume. Consider că medicina acolo merge destul de bine”, a mai spus Dodon.

Rusia este prima țară care a aprobat un vaccin împotriva Covid-19 și are în plan să lanseze un program de imunizare în masă, în luna octombrie. Președintele Vladimir Putin l-a anunțat într-o conferință de presă din cabinetul său, pe 11 august, și a spus că una dintre fiicele sale și-a făcut vaccinul, fără să aibă efecte secundare.

Oficiali internaționali din domeniul sănătății arată însă că în Rusia nu s-au făcut teste clinice avansate, care sunt considerate esențiale pentru a determina dacă un vaccin este sigur și eficient. Aceștia critică dezvoltarea pe fugă a acestuia, în cursa pentru un vaccin anti-coronavirus, care riscă să se transforme într-o bătălie pentru prestigiu și putere și care ar putea tenta guvernele să joace geopolitic și să trișeze, pentru a ieși pe primul loc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: