Astfel, la capitolul cheltuieli pentru mâncare, RM se situează pe locul 38 din 40 de țări în care a fost realizată cercetarea. Puțin mai mult se cheltuie doar în Kazahstan (47,6%) și Ucraina (50%).

Cele mai puține cheltuieli pentru alimente le fac locuitorii din Luxemburg (8,4%), Olanda și Marea Britanie (câte 10,6%) și Irlanda (11,5%).

În același timp, moldovenii cheltuiesc cel mai puțin din Europa pentru vacanțe și cultură – doar 1,5% din totalul veniturilor. Locuitorii Kazahstanului și Macedoniei de Nord folosesc pentru aceste categorii 1,9% din venituri. Cel mai mult cheltuiesc locuitorii Suediei – 18,7% și cei din Marea Britanie – 13%. Salariile în aceste țări sunt însă de zeci de ori mai mari decât în R. Moldova.

Elveţia, Grecia şi Spania cheltuiesc cel mai mult pe cafenele, restaurante şi hoteluri – 11,8%, 10,8% şi, respectiv, 9,9%. Moldova este cea mai modestă în acest sens – doar 1,9%, arată studiul RIA Rating, citat de Infotag.

Locuitorii Luxemburgului cheltuiesc cel mai puţin pe alcool şi tutun – 1,3%. Ponderea cheltuielilor Moldovei este de 1,6%, la fel ca şi în Cipru şi Portugalia. Cele mai mari cheltuieli pe alcool şi tutun le au românii – 8,2% şi bulgarii – 5%.